Akkerbouw

Nieuws 2450 x bekeken 2 reacties

Twee insecticiden helpen tegen emelt in biet

Bergen op Zoom – Twee insecticiden springen eruit in onderzoek naar de bestrijding van emelten in suikerbieten. Dit zijn middelen onder code, omdat er geen toelating voor is.

Dat meldt bieteninstituut IRS, dat samen met het Belgische bieteninstituut KBIVB tweejarig veldproefonderzoek deed naar emeltenbestrijding.

Van de twee beste middelen uit het onderzoek (IRS 709 en IRS 710) is voor één insecticide de fabrikant met een toelating bezig. "Het is aan het Ctgb of die toelating wordt gegeven, maar dat laat nog zeker een half jaar op zich wachten", weet IRS-onderzoeker Elma Raaijmakers.

"Er zijn geen middelen beschikbaar tegen emelten, terwijl er jaarlijks wel tientallen percelen moeten worden overgezaaid vanwege emeltenschade", legt Raaijmakers uit. "Een goed middel is dus hard nodig."

De emelt, de larve van de langpootmug, veroorzaakt schade van het kiemblad- tot het vierbladstadium. De planten vallen weg door vreterij.

Suiker Unie meldt dat er dit seizoen al 150 hectare is overgezaaid door emeltenvraat. "Emelten zijn een groot probleem in de bietenteelt. Er zijn steeds minder insecticiden beschikbaar, waardoor er voor emeltenbestrijding alleen de zaaizaadbehandeling als methode overblijft."

Zaaizaadbehandelingen bieden een zekere bescherming, maar in velden waar de plaag in grote aantallen voorkomt is dit onvoldoende. Biologische middelen als Pireco hebben geen enkel effect, zo blijkt uit het onderzoek. Alleen chemische middelen geven resultaat.

Laatste reacties

  • martensDLD

    Probeer Maar eens dino selenium te strooien,en je bent van je emelten af

  • ikkethuis

    werkt vydate 10G hier ook niet tegen

Of registreer je om te kunnen reageren.