Akkerbouw

Foto & video 12 reacties

Na de regen eerst korst breken

Op vroeg gezaaide percelen is door de grote hoeveelheid regen die overal viel, een korst ontstaan waar de kiemplantjes moeilijk doorheen kunnen. Telers hebben verschillende oplossingen om de korst te breken.

Foto

 • <p>Bij Jan Sonneveld in Dronten (Fl.) breekt zijn vader met een cambridgerol achter een oude Case de korst op een uienperceel.</p>

  Bij Jan Sonneveld in Dronten (Fl.) breekt zijn vader met een cambridgerol achter een oude Case de korst op een uienperceel.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>De zaden van het op 17 maart gezaaide ras Romy zijn al gekiemd, maar zitten nog niet tegen de korst. Na het breken van de korst kunnen ze in één keer door.</p>

   

  De zaden van het op 17 maart gezaaide ras Romy zijn al gekiemd, maar zitten nog niet tegen de korst. Na het breken van de korst kunnen ze in één keer door.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>Over de 2,25 meter brede bedden past een trekker op grote spoorbreedte. Sonneveld rijdt met een gangetje van 4 tot 5 kilometer per uur.</p>

   

  Over de 2,25 meter brede bedden past een trekker op grote spoorbreedte. Sonneveld rijdt met een gangetje van 4 tot 5 kilometer per uur.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>Met vijf rollen is de werkbreedte precies twee bedden, met een bed in de midden en twee halve aan de buitenkanten. Om op de kopakkers goed te kunnen draaien slaat Sonneveld iedere keer een werkbreedte over.</p>

   

  Met vijf rollen is de werkbreedte precies twee bedden, met een bed in de midden en twee halve aan de buitenkanten. Om op de kopakkers goed te kunnen draaien slaat Sonneveld iedere keer een werkbreedte over.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>Robert Stokman in Biddinghuizen is bijna klaar met het breken van de korst op zijn uienperceel. Hij gebruikt hiervoor de zaaimachine waarmee de uien ook gezaaid zijn.</p>

   

  Robert Stokman in Biddinghuizen is bijna klaar met het breken van de korst op zijn uienperceel. Hij gebruikt hiervoor de zaaimachine waarmee de uien ook gezaaid zijn.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>Zo ziet het ingezaaide perceel er vóór de bewerking uit. Droogtescheuren zijn goed te zien. De zaairijen zijn bijna niet zichtbaar.</p>

   

  Zo ziet het ingezaaide perceel er vóór de bewerking uit. Droogtescheuren zijn goed te zien. De zaairijen zijn bijna niet zichtbaar.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>Doordat met gps gezaaid is, kan Stokman de zaairijtjes exact volgen. De zaaikouter die nu hoger afgesteld is, breekt de korst precies boven de rij.</p>

   

  Doordat met gps gezaaid is, kan Stokman de zaairijtjes exact volgen. De zaaikouter die nu hoger afgesteld is, breekt de korst precies boven de rij.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>De andere onderdelen van de zaaielementen, zoals de wieltjes, maken het laagje boven de rijen mooi los.</p>

   

  De andere onderdelen van de zaaielementen, zoals de wieltjes, maken het laagje boven de rijen mooi los.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>De korst is mooi verkruimeld, zodat de kiemen zonder weerstand naar boven kunnen groeien.</p>

   

  De korst is mooi verkruimeld, zodat de kiemen zonder weerstand naar boven kunnen groeien.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>Bij Swifterbant wordt ook een perceel vroeg gezaaide uien gerold met een driedelige cambridgerol.</p>

   

  Bij Swifterbant wordt ook een perceel vroeg gezaaide uien gerold met een driedelige cambridgerol.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>Hier zijn de bedden 1,5 meter. Rechts is wel en links is nog niet gerold.</p>

   

  Hier zijn de bedden 1,5 meter. Rechts is wel en links is nog niet gerold.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>Het effect is duidelijk: hier ontstaat een mooie, open structuur waar de uien moeiteloos door kunnen groeien.</p>

   

  Het effect is duidelijk: hier ontstaat een mooie, open structuur waar de uien moeiteloos door kunnen groeien.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>Ook wordt hier en daar nog volop gezaaid. Zo zaait hier Hans Haanstra in Dronten zijn suikerbieten met een oud MF135-trekkertje. Genieten noemt hij het zelf.  Haanstra is nooit vroeg aan het zaaien, maar hij vond het nu wel een mooie tijd.</p>

   

  Ook wordt hier en daar nog volop gezaaid. Zo zaait hier Hans Haanstra in Dronten zijn suikerbieten met een oud MF135-trekkertje. Genieten noemt hij het zelf.  Haanstra is nooit vroeg aan het zaaien, maar hij vond het nu wel een mooie tijd.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>Haanstra zaait de bieten vrij diep; op de kopakker iets dieper dan op de rest van het perceel. Op de kopakker zaait hij wat nauwer, op 17 centimeter.</p>

   

  Haanstra zaait de bieten vrij diep; op de kopakker iets dieper dan op de rest van het perceel. Op de kopakker zaait hij wat nauwer, op 17 centimeter.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>De MF135 is van 1962 en alle klokjes werken nog perfect. De trekker gebruikt nog bijna geen olie. Alleen wanneer deze wat harder moet werken, gaat hij wat zweten.</p>

   

  De MF135 is van 1962 en alle klokjes werken nog perfect. De trekker gebruikt nog bijna geen olie. Alleen wanneer deze wat harder moet werken, gaat hij wat zweten.

  Foto: Sytze Bakker
 • <p> </p>
<p>De bietenzaaier kan ook nog heel wat jaren mee. De kostprijs van het zaaien is op deze manier niet hoog. Haanstra gebruikt de trekker ook nog voor voorjaarswerk op kooiwielen.</p>

   

  De bietenzaaier kan ook nog heel wat jaren mee. De kostprijs van het zaaien is op deze manier niet hoog. Haanstra gebruikt de trekker ook nog voor voorjaarswerk op kooiwielen.

  Foto: Sytze Bakker

Laatste reacties

 • mali

  vooral die laatste foto's vind ik redelijk lachwekkend, dan neem je een monderne sector, in drukke tijden, echt niet serieus als vakblad.

  Maar ik gun eenieder zijn of haar hobby

 • Mels

  Nee echt je moet minstens een splinternieuwe trekker en dito 12 rijige zaaimachine aangestuurd door GPS hebben. Ik denk dat deze man een lagere kostprijs heeft dan degene die dat koopt. Wat een kolder opmerking. Ga nou toch es rekenen daar in Nederland ipv te kopen omdat de buurman het ook koopt. 

 • Klomp

  Honderd procent met je eens Mels.

 • boerke brabant

  succes mlinders, denk dat die man op de laatste foto's meer geniet , meer overhoud , en het langer vol houdt dan menig zwaar gefinancierde gps gestuurde traploze bak.

 • ed12345


  Mels ik zie het ook zo als jij ,het hangt er allemaal vanaf hoeveel oppervlakte je bewerkt .De machine er achter moet goed werk maken de trekker er voor hoeft niet van het aller modernste te zijn.Maar we zullen wel toe moeten geven dat GPS mogelijkheden geeft die vroeger moeilijker te verwezenlijken waren Mels ik bel je van de week nog wel even

 • juur


  Het was altijd een probleem als er per 12rij geschoffeld wordt. en per 6rij gezaaid.

 • Chartonel

  sommige mensen gaan liever naar de agritech beurs in hannover of parijs dan op zo,n saaie Evto cursus ,dat duurt ook allemaal veel te lang.waarschijnlijk heeft de Heer Haanstra iets meer gerekent.
  trouwens gezien de discussie ook goede journalistiek het gaat tenslotte om het bedrag onder de streep .
  haal voor de lol de netto cijfers van de Heer Haanstra er maar eens bij,kon je wel eens van staan te kijken 

 • boerson

  Mooie Case...mooie plaatjes!

 • Noordam2


  de één heeft lol in oude techniek, de ander in de nieuwste snufjes. Leven en laten leven. Verklaar elkaar in ieder geval niet voor gek of dom. het gaat erom dat je met plezier werkt in het mooiste en meest relaxte beroep wat er is, akkerbouwer!!!!

 • jan007

  Evto cursus is te hoog gegrepen voor mlinders is waarschijnlijk met een goudenpaplepel in de mond geboren.

 • Videofarmer

  <a href='<>' target='_blank'>MF 135</a> in actie met suikerbieten zaaien

 • agro1


  evto was de grootste afknapper in mijn best wel lange leercarriëre. na de basisschool: gewoon overslaan. ongetwijfeld reacties, want: te laag polcor gehalte.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.