AkkerbouwAchtergrond

92 procent besparen op Roundup

Alle akkerbouwers zoeken in Australië naar manieren om kosten te besparen. Hoe meer hectares, hoe meer spuitkosten. Op spuitmiddelen valt nog flink te bezuinigen.

Door de grote oppervlaktes zijn de kosten van de akkerbouwers hier enorm. Dus iedereen zoekt naar een manier om kosten te besparen. Om enkele voorbeelden te noemen. Nadat het enkele dagen geregend heeft komt er natuurlijk onkruid op. Vooral om vocht te besparen moet er dan gespoten worden, meestal met Roundup. Dat kostte hier vorig jaar ongeveer €3 per liter of €5 per hectare, nu is dit opgelopen tot €12 per hectare.

Als een akkerbouwer die 10.000 hectare heeft te bewerken, een simpele bespuiting moet uitvoeren kost dat hem dus €120.000 plus spuitkosten. En dat gebeurt dan meestal vier tot zeven keer tussen oogsten en zaaien. Zodoende is elke akkerbouwer op zoek naar een kostenbesparing.

Weedseeker

Een goed alternatief is de zogenoemde weedseeker. (Zie foto’s). Volgens de folder geeft deze spuitmachine tot 90 procent besparing.
Ik heb me er de laatste tijd flink in verdiept en een loonwerker een perceel laten spuiten. Het resultaat was hetzelfde als bij een normale bespuiting, Het grote verschil was dat ik maar 8 procent van de middelen nodig had. De capaciteit is redelijk hoog, je kan er tot 20 kilometer per uur mee rijden. Dat is 40 hectare per uur bij een werkbreedte van 24 meter. Het loonwerkertarief is hier Au$ 8 per hectare (€5 per hectare). Dus ik kocht ook zo’n spuitmachine. Eén probleem, de levertijd is bijna een jaar. Tja, meerdere boeren en loonwerkers hebben dezelfde rekensom gemaakt na de prijsexplosie van bestrijdingsmiddelen.

Ketting-eg

Een andere oplossing is om het onkruid te bewerken met een schijveneg of cultivator. Dit is echter erg duur. Een goedkopere oplossing is een ketting-eg. (Zie foto’s). Dit is een soort schijveneg waarvan de schijven vervangen zijn door een zware ketting met pinnen of kleine schijfjes. Dit apparaat raakt niet verstopt, kost weinig vermogen, maakt de grond redelijk vlak, je kunt er snel mee werken en het veroorzaakt relatief weinig vochtverlies. Een bewerking kost ongeveer een derde ten opzichten van schijveneggen. Nog een voordeel is dat het helpt de resistentie van onkruiden voor bestrijdingsmiddelen te verminderen. Door dit succes zijn er ondertussen verschillende andere merken op de markt gekomen.

Bekijk ook de fotoreportage »

Beheer
WP Admin