AkkerbouwAchtergrond

8.000 liter Roundup besparen

Terwijl Nederlanders nu aan schaatsen denken, denken we hier in Australië aan afkoeling. De hitte heeft echter ook voordelen.

Vorige week was ik in het zuiden van Australië. In het binnenland 300 kilometer ten noorden van Melbourne liep het kwik enkele dagen op tot 38 graden in de schaduw. Op zich geen ongewone temperatuur voor dat gebied. Deze week is het daar zelfs 45 graden.

Wind als verwarming

Ik liep enkele uren rond in het open veld zonder schaduw. Er woei een zeer sterke wind van meer dan 40 kilometer per uur. Het is een vreemde gewaarwording, maar wel logisch, dat de wind niet als verkoeling maar als extra warmte aanvoelt. Ik kreeg het gevoel dat deze lucht rechtstreeks uit een oven kwam. Ook was het alsof de zon feller licht gaf in de wolkenloze lucht. Het deed pijn aan mijn ogen.

Veel drinken

Dat je veel water moet drinken bij deze temperaturen spreekt vanzelf. Maar 1,5 tot 2 liter per uur drinken is veel, vooral als je geen gevoel van dorst hebt. Je moet jezelf dwingen om te drinken. Een man die vermoedelijk te weinig gedronken had, viel ’s avonds flauw en is naar het ziekenhuis gebracht. Na een onderzoek dwongen de artsen hem om enkele liters water te drinken, daarna kon hij weer naar huis. De volgende dag voelde hij zich weer kiplekker.

Het kan nog warmer

4 jaar geleden was ik ten noorden van Adelaide op de warmste dag sinds 100 jaar, met een recordtemperatuur van 49 graden in de schaduw. Het verbaasde me dat het redelijk vol te houden was. Er stond toen een lichte wind. Ik heb zelfs midden op de dag enkele kilometers gefietst. Maar alles wat je wilde vastpakken was gloeiend heet, zoals het stuur van de fiets. Een waterslang die in het gras lag was gevuld met heet water en je kon een ei bakken op bijvoorbeeld de motorkap van je auto.

Prima weer om te oogsten

We oogsten deze week sorghum. Petje af voor de koeling van de zware motoren, maar er zitten dan ook extra vette ventilatoren en radiateurs op de maaidorsers. Voor de landbouw is dit weer uitstekend; onkruid dat na de buien van vorige week groeit, verbrandt zodra het boven de grond komt. Dat spaart weer een extra bespuiting en 8.000 liter Roundup.

Beheer
WP Admin