Beregenen van een perceel aardappelen in Noord-Brabant. Net als heel Europa kampt Nederland met uitzonderlijke droogte. - Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

64% van Europa kampt met ernstige droogte

Onderzoekers spreken van de ergste droogte in Europa in 500 jaar.

De droogtesituatie in de EU blijft nog altijd zeer ernstig. Dat blijkt uit de Europese droogtemonitor van het Europese gemeenschappelijk centrum voor onderzoek (JRC).

De onderzoekers spreken van de ergste droogte in Europa in 500 jaar. Op 64% van het grondgebied is sprake van droogte. In 47% van het Europese grondgebied is er sprake van alarmerende omstandigheden omdat er een groter neerslagtekort is dan normaal, waardoor er een tekort is aan bodemvocht. Voor 17% van het areaal is de situatie zeer zorgwekkend omdat de vegetatie en gewassen de gevolgen van de droogte vertonen.

Ongekende druk op waterstanden

De combinatie van een ernstige droogte en hittegolven heeft geleid tot een ongekende druk op de waterstanden in de hele EU. “We zien momenteel een bosbrandenseizoen dat aanzienlijk boven het gemiddelde ligt en de droogte heeft een belangrijke impact op de gewasproductie”, aldus Eurocommissaris Mariya Gabriel van onderzoek.

Ook voor de langere termijn voorziet ze dat water- en hittestress verergeren en dat dit negatieve gevolgen zal hebben voor opbrengsten van zomergewassen.

Lagere opbrengstprognoses

De opbrengstprognoses voor korrelmaïs, sojabonen en zonnebloemen op EU-niveau zijn voor dit jaar respectievelijk: 16%, 15% en 12% onder het 5-jarig gemiddelde. Daarnaast heeft de droogte ook negatieve gevolgen op de energieproductie, omdat de lage waterstand in rivieren het opwekken van energie en het koelen van energiecentrales bemoeilijkt.

Reacties

Beheer
WP Admin