2004: Franse melkveehouders blokkeren de ingang van zuivelverwerker Nestlé. - Foto: Mychele Daniau/AFP BoerenlevenAchtergrond

2004: € 60 miljoen om Franse zuivelsector te redden

Na allerlei protesten pompte de Franse overheid € 60 miljoen in de zuivelsector. Het hielp. Voor even.

Het was een woelig jaar voor Franse boeren: 2004 kenmerkte zich voor hen door lage prijzen en als gevolg daarvan een stroom aan protesten. En als Franse boeren protesteren, doen ze het hevig.

Aanleiding voor de onvrede was het voorstel van de federaties van zuivelverwerkers FNIL en FNCL. Die zaten met een te groot melkaanbod en wilden daarom een prijsverlaging inzetten van € 11,50 per 1.000 liter. Onderhandelingen liepen op niets uit, ook de derde poging, vandaag 16 jaar geleden, strandde. Boeren waren het jaar ervoor al minder melk gaan produceren, maar de prijs bleef evengoed laag. En dus trokken ze ten strijde.

Lees verder onder de foto

2004: Franse melkveehouders blokkeren de ingang van zuivelverwerker Nestlé. - Foto: Mychele Daniau/AFP

2004: Franse melkveehouders blokkeren de ingang van zuivelverwerker Nestlé. – Foto: Mychele Daniau/AFP

Reddingsplan na 30 bijeenkomsten

Uiteindelijk lanceerde de minister van landbouw een reddingsplan. Het was het resultaat van maar liefst 30 bijeenkomsten tussen vertegenwoordigers van de zuivelindustrie en de overheid. Het plan had betrekking op de gehele Franse zuivelbranche.

Doelen waren: handhaving van het aantal melkveebedrijven, behoud en verbetering van het bestaande productieniveau en vernieuwing, ontwikkelen en uitbreiding van de afzet van Franse zuivelproducten, want in de afzet van toetjes zat nog wel muziek.

Meer dan 50 richtlijnen

Het ministerie vaardigde meer dan 50 concrete richtlijnen uit om de strategie ten uitvoer te brengen. Er waren plannen om het nationale en Europese aanbod te vergroten, om stallen te verbeteren, om de levensstandaard van boeren te verbeteren en hun onderlinge samenwerking te stimuleren. Met het programma was € 60 miljoen gemoeid voor een periode van twee jaar, met de toezegging dat de pot nadien weer aangevuld zou worden.

De boeren waren blij. Voor even. Want bij Franse boeren zit demonstreren in hun DNA. Wie herinnert zich niet de acties van vorig jaar toen het verkeer tot in Parijs urenlang muurvast stond? De reden? Een beroerd imago en … te lage prijzen.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin