Zandwegen waren vroeger heel gewoon op het platteland. Ze waren niet ideaal. Bij nat weer werden het moddergeulen, bij droogte mulle zandbakken. Bovendien zorgde het stuiven 's zomers voor overlast. Op de foto werd gesproeid om dat tegen te gaan. Deze aanpak was geen blijvertje. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1976: Overlast zandwegen werd aangepakt door te sproeien

Stuivende zandwegen gaven overlast voor omwonenden. Sproeien was een poging dat tegen te gaan. In droog 1976 was dat geen goed idee.

Deze foto is gemaakt in het iconische jaar 1976. Het jaar van de Grote Droogte. Toen liep het gemiddelde neerslagtekort voor het hele land op tot 361 millimeter. Hoewel het in 2018 ook enorm droog was, werd het op een paar dagen na, net niet zo droog als toen. Dat wil zeggen: landelijk gemeten. Regionaal werd het record wel degelijk verbroken. Zo telde het neerslagtekort in de Achterhoek toen op tot maar liefst 400 millimeter.

Terug naar 1976, toen het steeds maar niet wilde regenen. Gras verdorde, mais verschrompelde, graan werd noodrijp en uien verpieterden lang voor het tijd was om te oogsten.

Beregeningsinstallaties waren niet te krijgen

Beregeningsinstallaties waren nergens meer te krijgen. Wie handig was, knutselde zelf iets in elkaar, maar het was allemaal een druppel op een gloeiende plaat. Honderden millimeters neerslag te weinig sproei je niet een-twee-drie weg. Her en der kwamen de brandweer en het leger boeren te hulp. Met hun pompen en brandweerslangen haalden ze oppervlaktewater naar de kurkdroge percelen om te redden wat er te redden viel. Dat was niet veel. Nederland begon verdacht veel op een woestijn te lijken. De vele zandwegen die er destijds nog over het platteland liepen, stoven als een zandstorm als er een auto overheen ging. Opmerkelijk genoeg werden er regionaal tankwagens ingezet om met water te sproeien en zo het stuiven tegen te gaan. Het duurde niet lang. Het was jammer van het water en het hielp geen snars.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. De foto bij ‘zo ging dat toen’ in Boerderij nr. 36 kan niet van 1976 zijn. Het kenteken van de Mercedes vrachtauto heeft nl. Als eerste toelating 9 april 1979.

Beheer
WP Admin