Weken waren ermee gemoeid vroeger. De graanoogst ging met de hand en dat kostte veel tijd, zweet en rugpijn, al kijken oudere boeren er ook op terug als een periode met veel saamhorigheid en gezelligheid. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1941: sikkels blinken, sikkels klinken

Met pikhaak en zicht kon je op een gewone 10-urige werkdag wel 0,25 ha maaien.

Op de foto uit 1941 maait een boer met pikhaak en zicht een langstengelig graan. Het was een aanslag op de rug want de maaier stond voortdurend iets voorovergebogen. De komst van paardgetrokken maaiers was dan ook meer dan welkom, maar niet iedereen maakte meteen die overstap. Pikhaak en zicht bleven lang in gebruik, helemaal op kleine bedrijven en voor kleine, lastige hoekjes.

Zichthaak

De pikhaak heette, afhankelijk van de streek, ook wel zichthaak en de zicht zelf stond bijvoorbeeld in Zeeuws-Vlaanderen bekend als ‘pikke’. Daar werd de zicht overigens nooit een groot succes, boeren gaven tot begin jaren twintig van de vorige eeuw de voorkeur aan maaien met sikkels. Dat ging minder snel maar er bleef een langere stoppel over. Die werd ondergeploegd om zo de kleigrond te voorzien van de broodnodige organische stof en structuur.

Tekst gaat door onder de foto

Foto: Misset
Weken waren ermee gemoeid vroeger. De graanoogst ging met de hand en dat kostte veel tijd, zweet en rugpijn, al kijken oudere boeren er ook op terug als een periode met veel saamhorigheid en gezelligheid. – Foto: Misset

Werken in grote groepen

Een landbouwgids uit de jaren 30 meldt dat met de zicht op een gewone 10-urige werkdag ‘wel 0,25 hectare was te maaien’. Dat is natuurlijk peanuts vergeleken bij de snelheden van nu, maar men moet bedenken dat boeren vroeger niet in hun eentje stonden te maaien. Men werkte in grote groepen, arbeid was nog niet zo duur en het was er in overvloed.

Pas na de Tweede Wereldoorlog veranderde dat. Tot die tijd was op veel bedrijven het oogstlied van de Achterhoekse dichter A.C.W. Staring nog van toepassing: sikkels klinken, sikkels blinken, ruischend valt het graan.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin