- Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1939: bussen vol melk naar de Utrechtse Melk Centrale

Melkbussen worden niet meer gebruikt en de Melkcentrale bestaat ook niet meer. Gelukkig zijn de foto’s er nog.

Bij dit bedrijf stonden in 1939 de melkbussen keurig aan de weg. Het is een gemoedelijk tafereel maar melk produceren was ook toen al serieuze aangelegenheid. Schoon werken was de norm, wie zure of vervuilde melk leverde, kreeg niet of minder uitbetaald.

Dat was heel vroeger wel anders. Veel boeren leverden rond 1900 nog rechtstreeks aan een melkopkoper of venter die er niet voor terugdeinsde de melk met water aan te lengen. In de stad vonden mensen soms restjes eendenkroos in hun melk als een venter een beetje slordig was geweest.

Op de melkbussen staat dat ze naar de Utrechtse Melkcentrale gingen. Die zat aan de Adelaarsstraat 48 in Utrecht. De Centrale bestaat allang niet meer, hij ging op in wat uiteindelijk Campina werd. In het gebouw zit nu een biologische buurtwinkel. - Foto: Misset
Op de melkbussen staat dat ze naar de Utrechtse Melkcentrale gingen. Die zat aan de Adelaarsstraat 48 in Utrecht. De Centrale bestaat allang niet meer, hij ging op in wat uiteindelijk Campina werd. In het gebouw zit nu een biologische buurtwinkel. – Foto: Misset

Stoomzuivelfabrieken

Eind 1800 kwamen de eerste stoomzuivelfabrieken, maar venters mochten hun melk nog gewoon rechtstreeks bij de boeren kopen en er vervolgens mee doen wat ze wilden. In 1940 kwam er het zogenaamde standaardisatiebesluit dat voorschreef dat melk bepaalde gehalten moest hebben. Verdunnen was er toen niet meer bij.

Moordende concurrentie

De melkbussen op de foto gingen naar de Utrechtse Melk Centrale, kortweg de UMC. Deze was in 1932 opgericht door een paar zelfstandige melkslijters die besloten hadden hun krachten te bundelen omdat de concurrentie moordend was. Het wemelde van de melkverwerkers, dat er fusies kwamen, was dan ook niet verwonderlijk. Ook de UMC bleef niet zelfstandig maar ging in 1975 op in Van Menken-Landbouw in Wassenaar, een fusie van Van Menken en De landbouw vijf jaar eerder. Het geheel fuseerde in 1988 met Van Grieken en nog weer tien jaar later viel het bedrijf onder Campina en was er van al die losse onderdelen niets meer over.

Een promotievideo uit 1941 ‘Melk is goed voor elk’

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin