Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

10e vogelgriepuitbraak in Gelderse Vallei

In Lunteren is donderdagavond 28 april opnieuw vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf. Het is de tiende vogelgriepbesmetting in het meeste pluimveedichte gebied van Nederland in korte tijd.

Eerder deze week constateerde Wageningen Bioveterinary Research na onderzoek naar de eerdere besmettingen dat er tot nu toe twee besmettingsclusters zijn in de regio. Waarschijnlijk is het virus op twee afzonderlijke pluimveebedrijven binnengekomen via wilde vogels, en is het virus daarna op enige wijze verspreid naar andere bedrijven in de regio. Hoe dit is gebeurd, is niet bekend.

NVWA ruimt bedrijf

Donderdagavond is het virus aangetoond op een legpluimveebedrijf met 50.000 dieren. Het gaat waarschijnlijk om hoogpathogene vogelgriep; testresultaten moeten dit nog bevestigen. Het bedrijf is door de NVWA geruimd. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat weten dat er vijf andere pluimveebedrijven binnen een straal van 1 kilometer zitten. Drie daarvan staan al leeg, de twee andere worden preventief geruimd.

Daarnaast zitten er 37 andere pluimveebedrijven in het 3-kilometergebied. Zij worden door de NVWA gescreend op vogelgriep. Ook zullen ze de komende 14 dagen intensief gemonitord worden. Een deel van de bedrijven wordt dat al omdat ze al in de 3-kilometerzone van een ander besmet bedrijf zaten.

Beheer
WP Admin