100 Belgische FrieslandCampina-leden naar LDA RundveeNieuws

100 Belgische FrieslandCampina-leden naar LDA

Ruim 100 van de 443 Belgische leveranciers die FrieslandCampina afstoot, gaan naar coöperatie Laiterie des Ardennes (LDA). Dit bevestigt een woordvoerder van het bedrijf.

De betreffende boeren laten de ‘transfersom’ van drie maanden lang €3 per 100 kilo, die ze zouden krijgen bij een overstap naar Milcobel, links liggen. Hoe groot het volume melk is dat LDA binnenhaalt met de actie is niet bekend.

Overstappen kan tot 1 februari

FrieslandCampina zegt geen commentaar te hebben op het nieuws. Een woordvoerder wijst erop dat de Belgische leveranciers tot 1 februari de tijd hebben om te kiezen voor een nieuwe verwerker. Tot die tijd worden geen uitspraken gedaan.

Aannamestop LDA

Mogelijk hadden nog meer FrieslandCampina-leveranciers naar LDA willen gaan, ware het niet dat de Waalse coöperatie een aannamestop had ingesteld. Die stop is niet definitief, maar geldt wel voor de komende maanden, zo laat de woordvoerder weten.

Nieuwe fabriek met gunstigere ligging

LDA heeft in de afgelopen jaren een groot aantal nieuwe leden geworven in Vlaanderen, van onder meer Danone, Fabrelac en Walhorn. Vanwege de lange transportafstanden naar de fabriek in Recogne, wil de coöperatie eind dit jaar een nieuwe fabriek bouwen in Henegouwen, waar melk wordt afgeroomd en ingedikt. Deze fabriek zal gunstiger gelegen zijn dan de oude fabriek in Cheoux, waar nu hetzelfde gebeurt.

De oude fabriek wordt in 2018 gesloten. Dan moet de nieuwe klaar zijn. Met de maatregel wordt ook ingespeeld op de nieuwe transporttaks die in België op stapel staat.