0,5% meer melk EU in 2023
Europese melkveehouders voerden in 2023 in totaal 160,8 miljoen ton melk aan. Dat meldt de Europese Commissie (EC) op basis van statistisch bureau Eurostat.
Dat is in vergelijking met 2022 een groei van 0,8 miljoen ton, ofwel 0,5% ten opzichte van een jaar eerder. De EC vergeleek ook met 10 jaar eerder en ziet dat er sindsdien 15,8 miljoen ton meer melk is aangevoerd.
Duitsland grootste producent
Uit verdere gegevens van het bureau blijkt dat Duitsland met ruim 22% van het totaal de meeste melk produceert, gevolgd door Frankrijk met 16% en Nederland net geen 10%. Met Italië erbij leveren alle melkkoeien in die landen 65% van de Europese melk en ook ongeveer tweederde van die totale melk wordt verwerkt in deze landen. In Zuid-Europese landen zoals Spanje en Griekenland zijn andere diersoorten dan koeien de grootste leveranciers van melk. In Griekenland werd bijna 60% van de melkproductie geleverd door schapen en geiten. In Italië lopen de meeste buffels in Europa, die samen de grootste hoeveelheid melk produceren met een totaal van 0,7 miljoen ton.
70% van volle melk naar kaas en boter
Van de verwerking van melk naar zuivelproducten gaat ongeveer 70% van de volle melk naar de productie van boter en kaas. Zo’n 2,3 miljoen ton boter en 10,6 miljoen ton kaas werd vorig jaar geproduceerd. Nederland staat met 17% op een vierde plek als kaasproducent na Duitsland, Frankrijk en Italië. Bij boter heeft ons land een aandeel van 13%. Ook in de yoghurtproductie speelt Nederland een belangrijke rol. De productie is na Duitsland de grootste met een aandeel van zo’n 17%.
Melkprijs 2023 6,5% lager dan in 2022
Eurostat keek ook naar de melkprijzen en becijfert dat de gemiddelde Europese melkprijs in 2023 6,5% lager ligt dan het gemiddelde in 2022. Dat jaar werd een stijging van 36% gerealiseerd ten opzichte van 2021. In Nederland lag de prijs in 2023 18% lager dan een jaar eerder.
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.