Zussen Hendrien (l.) en Willemijn (r.) Dekker hebben in het Zeeuwse Schoondijke met hun ouders een bedrijf met 20 hectare akkerbouw, schapen, vleesvee en een boerderijwinkel. - Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Zussen willen verder in het spoor van hun ouders

Uitbreiden is iets dat Hendrien en Willemijn allebei wel willen. Hun producten verkopen ze liefst in de eigen winkel. ‘De marge is dan groter.’

Dat consumenten willen weten waar hun eten vandaan komt en hoe het is geproduceerd, merken de zussen Willemijn en Hendrien Dekker goed. Ze verkopen in hun eigen winkel zelfgeteelde aardappelen, uien, zelfgemaakte jam, sappen en nog veel meer. “We zijn trots op wat onze ouders hier hebben neergezet.”

Lees verder onder de foto‘s.

Willemijn is meestal bezig op het land en in de stal, haar zus Hendrien gaat meer over de winkel.
Willemijn is meestal bezig op het land en in de stal, haar zus Hendrien gaat meer over de winkel.

Als we het bedrijf overnemen, veranderen we:

Willemijn: “Ik zou het liefst de stal vergroten en wat meer vleesvee houden. Het is niet iets dat je zomaar even doet, want de afzet moet er ook bij passen, die moet je dan ook vergroten.”

Hendrien: “Ik zou de winkel uitbreiden. Het leukste onderdeel van het bedrijf is zelf je producten verkopen. De marge is dan groter en je kunt meteen je verhaal erbij vertellen. Onze moeder maakt van eigen fruit sappen en jams, ook daar is veel vraag naar. Streekproducten staan in de belangstelling en het interesseert mensen steeds meer hoe je werkt en waarom je dingen op een bepaalde manier doet.”

De varkens zijn er om het circulaire plaatje van het bedrijf compleet te maken.
De varkens zijn er om het circulaire plaatje van het bedrijf compleet te maken.

Ons grote voorbeeld is:

Beiden: “Onze ouders. Zij begonnen hier 25 jaar geleden met huisverkoop. Onze moeder was zwanger en wilde meer thuis zijn. Ze begon onze eigen producten te verkopen vanaf een tafel tussen de schuurdeuren. Dat werd uiteindelijk het huidige bedrijf met de winkel, iets om trots op te zijn.”

Het mooiste werk vind ik:

Willemijn: “De oogst en het lammerseizoen. Nieuw leven is altijd mooi en dat ik er dan ’s nachts vaak uit moet, vind ik niet erg.”

Hendrien: “Het voorjaar. De mensen die naar de winkel komen, zijn dan allemaal vrolijk en goedgemutst, dat is leuk.”

Waar nodig, helpen de zussen elkaar, zoals hier in de winkel.
Waar nodig, helpen de zussen elkaar, zoals hier in de winkel.

Ik heb een hekel aan:

Beiden: “Beregenen! We doen dat met buizen die je steeds moet verleggen. Dat is allemaal extra werk en vaak een natte boel. De administratie is ook niet ons ding. Het wordt elk jaar meer, maar we zijn liever buiten bezig.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan:

Beiden: “We zouden een extra huis bouwen bij de boerderij, zodat we allebei hier kunnen wonen.”

Willemijn: “Ik zou ook investeren in het vergroten van de stal.”

Hendrien: “En als er dan nog geld over is, gaan we er met ons allen eens goed van uit eten.”

Over vijf jaar, dan:

Willemijn: “Eerst wil ik nog een tijdje buiten de deur gaan werken.”

Hendrien: “Dat heb ik al gedaan. Over vijf jaar zal het hier nog niet zoveel anders zijn, maar over tien jaar zitten we hopelijk allebei in het bedrijf.”

Hendrien pakt boodschappen in voor een klant.
Hendrien pakt boodschappen in voor een klant. "Ik kan meteen mijn verhaal vertellen, dat maakt het zo leuk."

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

Beheer
WP Admin