Boerenbedrijven langs het riviertje De Meije bij de Nieuwkoopse Plassen, een Natura 2000-gebied. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Zo gaat het verder met stikstof na val kabinet

De bestaande stikstofplannen gaan door, maar nu het kabinet demissionair is heeft de Tweede Kamer het laatste woord over stikstof.

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) is niet beschikbaar om duiding te geven aan de status van haar plannen nu het kabinet demissionair is. Het ministerie laat weten dat de uitwerking van al gepresenteerde plannen van de afgelopen kabinetsperiode doorgaat, maar dat de Tweede Kamer uiteindelijk het laatste woord heeft.

Piekbelasters en opkoopregelingen

Neem bijvoorbeeld de aanpak voor piekbelasters. De opkoopregelingen (LBV en LVB-plus) zijn inmiddels opengesteld, dus dat gaat gewoon door. Ook de andere regelingen voor bedrijven die door willen en financiële steun willen bij innoveren, extensiveren of omschakelen, worden volgens de plannen van de stikstofminister verder op het ministerie uitgewerkt. De minister zegde begin juni toe om eind van dit jaar alle regelingen tegelijk open te stellen, zodat piekbelasters de opties naast elkaar kunnen leggen en een plan voor hun bedrijf kunnen maken.

En dan ligt ergens nog een conceptversie van een aanpassing van de stikstofwet klaar. Daarin staat onder andere de aanpassing van het doeljaar 2035 naar 2030, maar ook de vergunningplicht bij intern salderen. Die zou deze week besproken worden door de ministers, maar dat wordt waarschijnlijk over de zomer heen getild. Over die wet was en is – ook voor de kabinetsval in de Tweede Kamer – nog geen overeenstemming.

‘Eigen tempo, niet dat van het CDA’

Het CDA kondigde in maart onder andere aan het doeljaar ter discussie te willen stellen. Van die heronderhandelingen zei de minister eerder zich weinig aan te trekken. Na het debat over het Landbouwakkoord zei ze hierover: “Ik weet niet wanneer het CDA de discussie wil voeren. Is dat als de wet naar de Raad van State gaat? Of als de wet terug is van de Raad van State en naar de Kamer gestuurd wordt? Ik weet het niet, dus houd ik me aan mijn eigen tempo.”

Het fonds waar de stikstofmaatregelen uit betaald moeten worden, is ook nog een openliggend puntje voor het kabinet. De Tweede Kamer stemde daarmee eerder al in, maar de Eerste Kamer moet ook nog een oordeel vellen. Daar had de coalitie sowieso al geen meerderheid en de minister zou ‘veel kopjes koffie’ gaan drinken om er een Kamermeerderheid in de senaat voor te vinden.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. De grootste kapitaal vernietiging ooit . Waar waarschijnlijk niets tegenover staat . Want moet allemaal nog bewezen worden . En of het werkelijk met de natuur zo slecht is is de vraag . En waar komt het dan door zeker niet alleen door stikstof . Bedrijven de kans geven om nieuwe techniek toe te passen om schoner en gezonder te produceren . We zijn toch een kennis land . Daarom maak gebruik van deze kennis en de economie vaart er ook nog eens goed mee. Want je kunt wel alles inkrimpen er zal geld binnen moeten komen en betaalbaar voedsel moeten blijven . Want meer inwoners waar Nederland mee te maken heeft zal op de een of andere manier ook voor arbeid en dus inkomsten moeten zorgen . Er is plaats genoeg in Nederland voor wat er nu is . Alleen het elkaar gedogen en wat gunnen is het probleem . En het woningen tekort is een probleem wat men al jaren heeft kunnen zien aankomen en nu gebruikt wordt om te zeggen dat boeren daar nu het probleem van zijn . En zij dus in moeten leveren . Ik vraag mij af wie in de toekomst de schuld krijgt van te kort aan ziekenhuizen en zorg . Die ze nu zelf aan uitkleden zijn . Dat probleem ziet een blinde nu ook al aankomen .

  2. Dit kabinet kreeg bij leven al niks voor mekaar, laat staan nu het ter ziele is. De 2e kamer heeft heel veel bedenkingen bij de bestedingen van dit budget en de 1e kamer komt het zeker niet door.

  3. Even anders, Ben daar nog niet zozeker van dat er een meerderheid in de eerste kamer is voor het fonds voor de de uitbetaaling voor uitkoop.Pvda heeft al aangegeven dat ze de bedragen veel te hoog vind bij uitkoop,is nog zekerheid of er een meerderheid is. Zal voor veel boeren ook remmend werken bij hun keuze zou in iedergeval niet tekenen zonder bankgarantie!!!!

  4. Natuurlijk gaan de plannen van Van der wal door nu zelf in verhoogd tempo want over links is nu een 2/3 meerderheid te krijgen, wat zijn de boeren weer eens blij met een dood vogeltje

  5. Velen zullen Rutten nog gaan missen nu van der Wal de touwtjes in handen krijgt, Het fonds waar de stikstofmaatregelen uit betaald moeten worden, is voor haar een machtsmiddel en een piekbelaster met verstand gaat haar in de kont kruipen want iedereen gaat voor het maximale van het slijk der aarde.

Beheer
WP Admin