Een voorbeeld van een wolfwerend hek: een omheining met 6 draden, 1.20 meter hoog, met stroom om zo de wolf op afstand te houden. – Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

Zeeland subsidieert wolfwerende maatregelen veehouders

Zeeuwse eigenaren van landbouwhuisdieren kunnen tijdelijk een subsidie aanvragen voor het nemen van maatregelen om een wolvenaanval te voorkomen. De provincie Zeeland stelt daarvoor €95.000 beschikbaar.

“Natuurlijk zouden wij het liefst de wolf bestrijden, maar dat mag niet. Daarom roep ik iedere diereigenaar op om beschermmaatregelen te nemen en mee te doen aan deze regeling”, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Wilfried Nielen (BBB).

De subsidiepot is bedoeld voor eigenaren van alle hoefdieren, uitgezonderd varkens. Een subsidie aanvragen kan van 15 mei tot en met 30 september dit jaar.

Zwervende wolven in provincie

Met het subsidiegeld kunnen diereigenaren onder meer zogeheten turbo-fladry-linten aanschaffen. Deze flapperlinten hebben een ingeweven metaaldraad die is voorzien van elektriciteit om dieren tegen de wolf te beschermen. Ook is het mogelijk met de subsidie vaste of verplaatsbare afrasteringen met stroomdraden te kopen.

In april 2021 is er voor het eerst een wolf in Zeeland gezien, sinds de terugkeer van het dier in Nederland. Daarna zijn er nog meerdere keren zwervende wolven in de provincie geweest. Die hebben ruim twintig schapen in de provincie gedood.

Beheer
WP Admin