WItlofpennen moeten in 2020 PlanetProof of biologisch zijn. - Foto: Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Witlofpennen moeten in 2020 ‘PlanetProof’ zijn

Witlofpennen voor de witloftrek moeten, na de recent verleende tijdelijke vrijstelling, in 2020 minstens PlanetProof (nu nog Milieukeur) of biologisch zijn.

De vrijstelling leverde flinke discussies op tijdens de Milieukeur-hoorzitting eind vorige week, omdat die vrijstelling voor bloembollen er niet is. Zonder vrijstelling wordt het lastig voor de broeiers, omdat er weinig geschikte bloembollen te koop zijn. De meeste bollen worden voor export – en dus niet onder Milieukeur – geteeld. Milieukeur is vooralsnog een binnenlandse inkoopeis van supermarkten.

WItlofpennen moeten in 2020 PlanetProof of biologisch zijn. - Foto: Foto: Koos Groenewold

WItlofpennen moeten in 2020 PlanetProof of biologisch zijn. – Foto: Foto: Koos Groenewold

Resistent uitgangsmateriaal

Voorzitter Kees Oomen van het College van Deskundigen van Stichting Milieukeur erkende dat de vrijstelling voor witlofpennen er kwam na veel discussie. “Wat reken je toe aan teelt en wat aan de trek van witlof? Dat is een lastige.” Er wordt nu opnieuw gekeken naar de situatie in de bloembollensector. De vrijstelling voor witlofpennen staat niet ter discussie.

Ook het gebruik van resistent uitgangsmateriaal kwam op de hoorzitting ter discussie. Dat zou tot meer bonuspunten moeten leiden, maar in de geïntegreerde teeltwijze is de keuze van geschikt uitgangsmateriaal een basisbehoefte, meent Stichting Milieukeur.