Landbouwminister Femke Wiersma stuurt de Algemene Maatregel van Bestuur voor een verbod op het gebruik van de veeprikkers, na een nadrukkelijke oproep van de Tweede Kamer, alsnog naar de Kamer voor behandeling. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Wiersma zwicht voor woedende Kamer: verbod veeprikker toch naar Kamer 

Landbouwminister Femke Wiersma stuurt de Algemene Maatregel van Bestuur voor een verbod op het gebruik van de veeprikkers, na een nadrukkelijke oproep van de Tweede Kamer, alsnog naar de Kamer voor behandeling.

Het debat over dieren in de veehouderij escaleerde volledig toen de minister weigerde te luisteren naar een ruime meerderheid van de Kamer om het voorstel in te dienen. Volgens Wiersma is het voorstel in strijd met het regeerakkoord, waarin staat dat er geen nationale koppen op Europees beleid mogen komen.

Minister ziet problemen met verbod

Wiersma zei tijdens het debat dat de excessen met het gebruik van veeprikkers onacceptabel zijn en dat ze daar hard tegen wil optreden. “Dierenwelzijn is ontzettend belangrijk”, aldus Wiersma. Toch vindt ze een verbod op het gebruik van veeprikkers in eerste instantie niet de juiste route. De Europese slachtverordening biedt volgens Wiersma geen ruimte om het veedrijfmiddel te verbieden in slachthuizen, en via de Europese transportverordening is een verbod ook niet mogelijk bij internationaal diertransport. “De ruimte is heel beperkt. Het verbod zou alleen van toepassing zijn op nationaal transport”, aldus Wiersma. Dat maakt handhaving ingewikkeld. Ze wil eerst in gesprek met betrokken partijen om te kijken hoe de excessen kunnen stoppen. Andere landen hebben ook afspraken met de sector gemaakt, maar in geen enkel land is een verbod ingevoerd.

Kamer benadrukt unanieme steun

Regeringspartijen VVD, NSC en PVV benadrukten dat ze deze regelgeving niet als nationale koppen zien en dat de Kamer er vrijwel unaniem om had gevraagd. Alleen FvD was destijds tegen het verbod. Het voorstel was eerder al uitgewerkt door haar voorganger Adema, maar nog niet naar de Kamer gestuurd. Vrijdag liet Wiersma de Kamer per brief weten dat ze dit ook niet zou doen, omdat ze met de sector in overleg wil over alternatieven om excessen bij het gebruik van veeprikkers te voorkomen. Toen Wiersma ondanks veel verzoeken van de Kamer bij haar standpunt bleef, verliet NSC’er Harm Holman de zaal. Hij verweet de minister niet te luisteren naar de Kamer. Het debat werd geschorst, waarna Wiersma na kort overleg besloot het voorstel toch naar de Kamer te sturen.

Wiersma in lastige positie

Wiersma blijft van mening dat de invoering van het verbod in strijd is met de afspraken in het regeerakkoord, maar stond onder druk door de Kamermeerderheid. Ze veranderde haar standpunt omdat ze, naar eigen zeggen, een werkbare voortgang op dit dossier moest zoeken. Ze stuurt de AMvB voor het herfstreces naar de Tweede Kamer.

Pierik verdedigt gebruik veeprikker

BBB-Kamerlid Cor Pierik stond als enige achter Wiersma. Hij vindt dat de veeprikker geen wapen is, maar een apparaat dat een kleine stroomstoot geeft. Volgens Pierik heeft het apparaat al vele dierenlevens gered, bijvoorbeeld bij koeien met melkziekte. “Die dieren kunnen dan wel een opkikkertje gebruiken”, aldus Pierik. Hij vergelijkt het gebruik van de veeprikker met fysiotherapie: het doet even pijn, maar heeft vervolgens baat. Andere Kamerleden reageerden afwijzend op Pieriks uitlatingen. CDA’er Eline Vedder vindt dat veehouders die veeprikkers gebruiken om zieke koeien te laten staan zich moeten schamen. “Er zijn diervriendelijkere manieren, zoals de heupklem”, zei ze.

Kritiek op interpretatie regeerakkoord

Wiersma’s argument dat het verbodsvoorstel in strijd zou zijn met het regeerakkoord, omdat het om een nationale kop op Europees beleid gaat, werd niet gedeeld door coalitiegenoten VVD, NSC en PVV. “Als onze leider had geweten dat dierenwelzijn als nationale kop gezien zou worden, had hij nooit zijn handtekening onder het akkoord gezet”, zei PVV’er Dion Graus. Ook VVD’er Van Campen vond dat Wiersma het begrip nationale koppen onterecht gebruikte. “Als de minister iets anders interpreteert dan de coalitiepartijen, weet ik niet wat ik aan moet met deze minister”, aldus GroenLinks-PvdA-Kamerlid Laura Bromet. Volgens Holman hoort de minister de coalitiepartijen wel, maar luistert ze niet. “Ik heb het idee dat de minister totaal niet begrijpt wat de Kamer bedoelt”, voegde hij eraan toe.

Uiteindelijk gaf Wiersma toe en stuurt ze het voorstel alsnog naar de Kamer. Kamerleden maken zich zorgen over haar standpunt en vrezen dat ze ook de aangenomen voorstellen voor een verbod op diertransporten bij temperaturen boven de 30 graden en het tegengaan van langeafstandstransporten buiten Europa naast zich neer zal leggen.