Partner
Foto's : NVWA AlgemeenPartner

Werken bij de NVWA: ‘Wat stevig in de bodem staat, is niet te ontwortelen’

Boodschappen doen, een bloemetje kopen, voor vrienden koken, een drankje in de kroeg, een rondje op de markt… Het lijkt zo vanzelfsprekend. Dat we in Nederland eten, drinken en producten kunnen kopen die veilig voor ons zijn. En dat er zorgvuldig met de dieren en de natuur wordt omgegaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op de veiligheid van voedsel- en consumentenproducten, het dierenwelzijn en de bescherming van de natuur.

Remy draagt hier sinds eind 2021 aan bij als inspecteur. Dit doet hij met passie en plezier in de regio Apeldoorn. “Daarbij moet ik wel meteen toegeven dat het in dit werk belangrijk is om je rug recht te houden en sterk in je schoenen te staan. Na mijn start bij de NVWA vertelde een collega mij iets dat toepasselijk is op dit werk: wat stevig in de bodem staat, is niet te ontwortelen. Dat is mij sindsdien altijd bijgebleven.”

Maatschappelijke betrokkenheid

Het is de kunst om bedrijven én collega’s in beweging te krijgen”, vertelt Remy. “Communicatie is van groot belang. Dit wordt gedaan door de lijntjes kort te houden zodat je snel op de hoogte bent van de laatste dingen.”
Het is de kunst om bedrijven én collega’s in beweging te krijgen”, vertelt Remy. “Communicatie is van groot belang. Dit wordt gedaan door de lijntjes kort te houden zodat je snel op de hoogte bent van de laatste dingen.”

“Ik wilde vroeger al weten welk stuk vlees er op mijn bord lag”, vertelt Remy. Het is dan ook geen verrassing dat zijn eerste baan in een slagerij was. Hierna heeft Remy vijftien jaar als keurmeester gewerkt. Daarna besloot hij om zijn carrière bij de NVWA te vervolgen. “Ik wilde van betekenis zijn voor de maatschappij.” Wat de maatschappelijke impact als toezichthouder is? “Absoluut de voedselveiligheid. Hierbij ligt onze focus ook op het dierenwelzijn. Dankzij cameratoezicht is dit een stuk beter te doen.”

Kwaliteit op peil houden

Nederland is één van de grootste exporteurs als het om vlees gaat. En er wordt veel vlees gegeten, dus het is belangrijk dat dit zo goed mogelijk gebeurt volgens Remy. “Vlees is een prachtig product en daarom is het belangrijk dat iedereen een mooi stukje vlees op zijn bord heeft liggen. En dat is een serieuze zaak. De impact van het werk is echt heel groot.” Het toezicht in de agrarische sector is hierbij van groot belang. “Als toezichthouder breng je het hele proces in kaart en zorg je ervoor dat de kwaliteit op peil blijft.”

Hierbij is het werk bij de NVWA divers en is er veel te doen. “Wat ik op een dag doe? Dat gaat van cameratoezicht tot bedrijvenbeheer en van kennisonderhoud tot het verifiëren of medewerkers zich aan de protocollen houden. Vooraf worden steekproeven uitgevoerd om te kijken of de hygiëne in orde is en alles gebruikt kan worden. Tijdens de productie voer ik inspecties uit. Bij onze toezichtstijl past een proactieve, ondernemende én stimulerende houding waar dat kan. De NVWA is disciplinerend waar dat moet.”

Tekst gaat door onder de foto

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op de veiligheid van voedsel- en consumentenproducten, het dierenwelzijn en de bescherming van de natuur.

Samen sterk

“Persoonlijke begeleiding is onmisbaar. Er werken mensen met veel passie voor deze sector. Onze collega’s hebben veel kennis, staan open voor uitleg en vragen. Je bent nooit uitgeleerd. Soms wordt er bij het bedrijf waar je een inspectie uitvoert, een fout gemaakt. Dan grijp ik in waar nodig.”

“Wat ik het mooie vind aan het werk? Dat ik met bevlogen en betrokken mensen werk. En dat er correctieve, preventieve acties ingezet worden. Zo worden processen verbeterd waar nodig. Sommige processen zijn wat lastiger. Dan komt het team samen om te kijken waar de focus op gelegd moet worden. Dat maakt je als team sterk. In ons handelen zijn we betrouwbaar, transparant, onafhankelijk in ons oordeel en professioneel.”

“Kritische omstandigheden? Het is de kunst om bedrijven én collega’s in beweging te krijgen”, vertelt Remy. “Communicatie is van groot belang. Dit wordt gedaan door de lijntjes kort te houden zodat je snel op de hoogte bent van de laatste dingen.”

Tekst gaat door onder de foto

Het werk bij de NVWA is divers en is er veel te doen.
Het werk bij de NVWA is divers en is er veel te doen.

Passie delen

De passie voor het vak is duidelijk zichtbaar wanneer Remy vertelt over zijn werk bij de NVWA. Bij de NVWA wordt er met passie gewerkt aan hetzelfde doel: de veiligheid van voedsel- en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur. Dat merk je op de werkvloer. Er heerst een gedreven en collegiale sfeer met openheid voor elkaars ideeën. Samen staan wij voor de veiligheid van mens, dier en natuur. Nu en in de toekomst.

Wil je meer weten over werken bij de NVWA? Lees de verhalen van onze medewerkers en bekijk onze uiteenlopende vacatures.

Beheer
WP Admin