Controleren van de grond. Het neerslagtekort is in delen van Nederland al opgelopen tot 45 millimeter. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Waterschap vreest opnieuw grote droogte in 2020

Waterschap Rijn en IJssel vreest dat delen van Nederland dit jaar voor het derde jaar op rij te maken krijgen met grote droogte.

In het Oost-Nederlandse werkgebied van het schap is het op dit moment droger dan in april 2018, het jaar dat droogterecords werden gebroken. Ook waterschap Vechtstromen in Twente maakt zich zorgen.

Veel verdamping

In maart waren de grondwaterstanden door hevige regen in de eerste maanden van het jaar weer op een normaal niveau. Maar sindsdien heeft het nauwelijks meer geregend, terwijl de zon fel schijnt en er een harde wind staat. Dat zorgt voor veel verdamping. Het neerslagtekort is al opgelopen tot 45 millimeter. Volgens Vechtstromen is dat in een normaal jaar rond deze tijd 2 tot 4 millimeter.

Grondwater zakt snel

Naar verwachting loopt het neerslagtekort in de komende twee weken op naar 75 millimeter. Dit niveau wordt gewoonlijk pas in juli bereikt.

Rijn en IJssel constateert daarnaast dat het grondwater sneller en eerder zakt dan in gewone jaren. Dat baart het schap veel zorgen. In de buurt van de Baakse Beek in de Achterhoek is alweer stilstaand in plaats van stromend water in de beekjes gezien. Er geldt nog nergens een sproeiverbod, maar dat kan snel veranderen, aldus de waterschappen.

Beheer
WP Admin