Vroege graszaadoogst in Zeeland AkkerbouwFoto

Vroege graszaadoogst in Zeeland

Het graszaad is vroeg rijp dit seizoen, op 20 juni oogstte Maatschap Geerse-Arkesteyn in Koudekerke (Zld.) het eerste perceel schapengras. Ondanks de vroege oogst ligt de opbrengst op een normaal niveau.

 • Loonbedrijf Boogaard-Vader uit het Zeeuwse Biggekerke dorst voor Maatschap Geerse-Arkesteyn uit Koudekerke Schapengras bestemd voor graszaadbedrijf DLF. De oogst is een paar weken vroeger dan gemiddeld. - Foto's: Anton Dingemanse

  Loonbedrijf Boogaard-Vader uit het Zeeuwse Biggekerke dorst voor Maatschap Geerse-Arkesteyn uit Koudekerke Schapengras bestemd voor graszaadbedrijf DLF. De oogst is een paar weken vroeger dan gemiddeld. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Schapengras is een van de kleinere teelten binnen de graszaadsector. Deze pol laat zien dat het een fijne en lage grassoort die wordt gebruikt voor bijmenging in de utiliteitssector. Het gewas wordt een jaar geteeld omdat het erg gevoelig is voor structuurschade. Nadat er overheen gereden is vormt het nauwelijks meer zaad. Deze pol uit het spuitspoor laat dat goed zien.

  Schapengras is een van de kleinere teelten binnen de graszaadsector. Deze pol laat zien dat het een fijne en lage grassoort die wordt gebruikt voor bijmenging in de utiliteitssector. Het gewas wordt een jaar geteeld omdat het erg gevoelig is voor structuurschade. Nadat er overheen gereden is vormt het nauwelijks meer zaad. Deze pol uit het spuitspoor laat dat goed zien.

 • Doordat de stengel met de aar ook niet lang wordt, hooguit ongeveer 30 centimeter, is legering nauwelijks aan de orde en kan van stam gedorst worden.

  Doordat de stengel met de aar ook niet lang wordt, hooguit ongeveer 30 centimeter, is legering nauwelijks aan de orde en kan van stam gedorst worden.

 • Het is wel een precies werkje om het gewas zo op het maaibord te krijgen dat zo weinig mogelijk van de groene pol meekomt.

  Het is wel een precies werkje om het gewas zo op het maaibord te krijgen dat zo weinig mogelijk van de groene pol meekomt.

 • Na enkele omgangen wordt de tank in kisten gelost. Deze gaan nog korte tijd voor droogwand om de meegekomen groene deeltjes te drogen.

  Na enkele omgangen wordt de tank in kisten gelost. Deze gaan nog korte tijd voor droogwand om de meegekomen groene deeltjes te drogen.

 • In de kist is maar een enkel groen snippertje te zien.

  In de kist is maar een enkel groen snippertje te zien.

 • Bij een veldmeting lag het vochtpercentage op 12,9. Duidelijk onder het maximum van 14%. Het percentage van de gehele partij graszaad kwam uit op 15,3.

  Bij een veldmeting lag het vochtpercentage op 12,9. Duidelijk onder het maximum van 14%. Het percentage van de gehele partij graszaad kwam uit op 15,3.

 • Gras telen voor vermeerdering door de steeds terugkerende selectierondes behoorlijk arbeidsintensief.

  Gras telen voor vermeerdering door de steeds terugkerende selectierondes behoorlijk arbeidsintensief.

 • Het is duidelijk dat dit korte gewas een geringe hooiopbrengst oplevert. De zaadopbrengst van dit schapengras ligt normaal tussen de 700 en 800 kilo per hectare. Ondanks de vroege oogst komt de geschatte opbrengst nu uit op zo’n 800 kilo per hectare.

  Het is duidelijk dat dit korte gewas een geringe hooiopbrengst oplevert. De zaadopbrengst van dit schapengras ligt normaal tussen de 700 en 800 kilo per hectare. Ondanks de vroege oogst komt de geschatte opbrengst nu uit op zo’n 800 kilo per hectare.

Beheer
WP Admin