Erwtenoogst in 2019. Verwerkers vrezen voor tekorten vanwege de huidige problemen met inzaaien. – Foto: Hans Prinsen AkkerbouwNieuws

Verwerkers diepvriesgroenten vrezen tekorten door nat voorjaar

Verwerkers van diepvriesgroenten verwachten dat het natte voorjaar zal leiden tot tekorten aan gewassen. Door het natte voorjaar mislukt het zaaien op veel plaatsen. Voor spinazie is al duidelijk dat er tekorten ontstaan en dat lijkt ook bij erwten het geval te zijn.

Diepvriesgroenteverwerker Ardo hoopt op een groeizame zomer en droog najaar, zodat er nog een inhaalslag mogelijk is, meldt Vilt.be. Door de vele regen in de afgelopen tijd is veel voorjaarswerk uitgesteld en die vertraging betekent soms ook afstel.

Veel spinazie is niet ingezaaid. Ook bij erwten is de situatie moeilijk. Erwten worden nog tot volgende week ingezaaid. Deze vertraging leidt doorgaans al tot minder opbrengst. In combinatie met mindere opbrengsten van erwten in Zuid-Europa vreest Ardo ook voor tekorten, geeft hoofagronoom Jan Hanssens van Ardo aan.

Planning verwerkers in de war door nat voorjaar

Voor andere gewassen is het nog moeilijk in te schatten wat de gevolgen van het natte voorjaar zullen zijn. Van de wortelen is naar schatting de helft ingezaaid. Wel raakt door het weer de planning bij de verwerkers nu al in de war. Om die reden vraagt Ardo aan akkerbouwers om de tweede teelt van bloemkool uit te stellen. Die zou anders samenvallen met de oogst van wortelen en erwten en daardoor ontstaan problemen met de verwerkingscapaciteit.

Beheer
WP Admin