Premium
Einde derogatie kost een melkveehouder al snel enkele tienduizenden euro's per jaar volgens deskundigen en raakt ook de varkenshouderij en akkerbouw. - Foto: Cor Salverius Fotografie AlgemeenAchtergrond

Verlies derogatie gaat veel geld kosten

Reacties

  1. In reactie op Weg en Breukink: grondgebonden wordt meestal vertaald als “Alle mest binnen de norm op eigen bedrijf kunnen benutten”. Die norm is/was 250 of 230 kg N, rond 2,0 GVE/ha. Die gaat naar 170kg N/ha, rond 1,5 GVE/ha. Dus eerst is/was 2,0GVE/ha grondgebonden, dat wordt 1,5 GVE/ha. Op dit moment is het Nederlandse gemiddelde 2,1 GVE/ha. Grondgebondenheid in de derogatienorm was bijna bereikt. Voor de EU norm moet er een kwart van de mest af, gemiddeld gezien dus een kwart afvoeren of een kwart minder produceren.
    Het kan als reactie leiden tot meer kunstmestgebruik in melkveehouderij. Het kan wel leiden tot daling van kunstmest in de akkerbouw wanneer daar meer rundermest wordt ingezet. Wanneer parallel daaraan echter varkenshouderij minder wordt en daar minder mest uit beschikbaar komt kan het ook zijn dat rundermest de varkensmest gaat vervangen. Dan leidt het wel tot meert kunstmestgebruik.
    Een hele andere invulling van grondgebonden kan zijn dat er een “directe relatie is tussen het land waar het voer vandaan komt en waar de mest heen gaat. Niet meer voer voeren dan er van dat land afkomt. Van het eigen land van de veehouder, zoals bij grasgevoerd vee, of van het land van de samenwerkingsrelatie veehouder/akkerbouwer.

  2. Derogatie betekent niet het einde van kringlooplandbouw. Die was namelijk nog maar amper begonnen. Dierlijke mest is niet hetzelfde als kringlooplandbouw. Het is wel een vorm van hergebruik, maar de bron van de mineralen in dierlijke mest is voornamelijk kunstmest. Rechtstreeks (grasland) of via een omweg (krachtvoer). Kringlooplandbouw betekent dat mineralen uit de maatschappij retour gaan naar de boer. De grootste potentiële bron is mensenmest. Rond 45% van de stikstof gaat via voedsel van de landbouw naar de consument. Als die retour zou gaan heb je echte kringloop, mineralen blijven in kringlooplandbouw binnen het voedselsysteem. Er is zelfs een kans dat kringlooplandbouw juist een duw krijgt omdat door derogatie de wens om andere (stikstof)bronnen in te kunnen zetten sterker wordt.
    Ik zie de reactie van LTO dat ze een achterhaald beeld van kringloop uitdragen. In 2018 is aangegeven dat de kringloop met de maatschappij moet worden hersteld. Reststromen terug naar de landbouw, afval bestaat niet. LTO kijkt naar de interne landbouwkringloop. Dat is ook een realiteit, maar zolang kunstmest het fundament onder landbouw vormt is dat een te eenzijdige kijk op kringlooplandbouw. De reststromen zijn de eerste bemestingsbron. De rol van kunstmest verandert in kringlooplandbouw naar een mest die de verliezen aanvult. Door de afvoer naar de consument weer retour te laten komen kan de kunstmestbehoefte fors omlaag. Geen weg van vandaag op morgen, dat is wel helder.

  3. Nee nee Breukink, zo makkelijk kom je niet van ons af, altijd grondgebonden gegroeid en straks 30ha tekort, maar zoals de meesten is er een plan b is alleen slecht voor het milieu…

    1. Grondgebonden bedrijven was altijd nog 170 kg N/ ha naar EU NORMEN.
      Dus niks aan het handje

  4. Ja de kringloop landbouw loopt op z’n einde.., Rutte Wal en Remkes kunnen het beste een perspectief brief schrijven over intensiveren en innoveren.

    1. Kringloop landbouw kan ook zonder derogatie en als je dat zelf niet kunt .
      Moet je het overlaten aan boeren die dat wel kunnen .
      Zo werkt de markt nu eenmaal .