AlgemeenNieuws

Verlenen vergunningen windpark onderzocht

Lelystad – Het bestuur van Waterschap Zuiderzeeland stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de wijze waarop de vergunningen voor het megawindpark voor de kust van de Noordoostpolder zijn verleend.

Dat liet het waterschap dinsdag weten. Het onderzoek moet meer duidelijkheid scheppen over het proces bij de verlening van vergunningen en de mogelijke dubbelrol die dijkgraaf Henk Tiesinga volgens onder meer de PVV gespeeld zou hebben.

Tiesinga was tussen 2003 en 2009 voorzitter van de Koepel Windenergie Noordoostpolder, de initiatiefnemer van het park. Omdat het waterschap tevens vergunningen verleende voor het windmolenpark, eiste onder meer de PVV in Flevoland onlangs het aftreden van de dijkgraaf wegens belangenverstrengeling.

De PVV struikelt er vooral over dat Tiesinga in vergaderingen met verscheidene overheden als enige vertegenwoordiger van de koepel optrad. Volgens Chris Jansen van de partij zat de dijkgraaf ,,tot over zijn oren in het onderhandelingsproces.”

Tiesinga zelf betreurt de beeldvorming die is ontstaan over zijn rol bij de plannen voor een megawindpark voor de kust van de Noordoostpolder. Dat liet hij dinsdag in een verklaring weten.

Hij benadrukt dat hij als onafhankelijk extern voorzitter geen lid van het bestuur was en niet in zijn functie als dijkgraaf betrokken was bij de koepel. Zijn functie bij de koepel omschreef hij als ‘technisch voorzitter’ en juist die omschrijving riep bij diverse partijen vraagtekens op. Zeker toen bleek dat Tiesinga wel degelijk een grote rol speelde bij onderhandelingen.

Volgens Tiesinga gebruikte hij de term om te benadrukken dat hij een onafhankelijke rol vervulde. Hij betreurt zijn beslissing om zijn rol als ‘technisch voorzitter’ te omschrijven en laat weten te begrijpen dat dat tot verwarring heeft geleid.

De resultaten van het onafhankelijk onderzoek worden eind augustus verwacht.