AlgemeenNieuws

Verkopen gecertificeerde soja groeit

Buenos Aires – In 2014 is 1,3 miljoen ton als ‘duurzaam’ gecertificeerde soja verkocht, 50 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS), die zelf het aantal leden met 29 zag groeien tot 181.

De organisatie telt onder meer boerenorganisaties, retail, handelaren, NGO’s en verwerkers onder haar leden.

In november 2014 vierde de RTRS dat ze de symbolische mijlpaal van 1 miljoen verkochte ‘RTRS Credits’ had overschreden. Eén RTRS Credit staat gelijk aan 1 ton. Kopers van de credits krijgen niet per se  gecertificeerde tonnen geleverd, maar weten wel zeker dat het gekochte volume ergens duurzaam geproduceerd is tegen een kleine meerprijs. Het aantal landen waar gecertificeerde soja wordt geproduceerd, groeide door de toevoeging van Canada en China tot acht.

Sinds kort is Olaf Brugman van Rabobank voorzitter van de RTRS. Hij is optimistisch dat RTRS in slaagt het volume te laten groeien tot 10 miljoen ton in 2017. Brugman zegt dat RTRS in 2015 meer  zal doen om het initiatief ook buiten Europa voet aan de grond te krijgen, boeren meer voordeel aan deelname te bieden en ook kleinschalig werkende boeren bij het project te betrekken.

Volgens uitvoerend directeur van RTRS, Agustín Mascotena, spelen koplopers een belangrijke rol in het promoten van het project. De Argentijn zet vol in op de tiende jaarlijkse conferentie van RTRS , die op 19 en 20 mei plaatsvindt in Brussel. “Dit zal een essentieel momentum verschaffen om de bewustwording te vergroten.” Nederland geldt als belangrijke veevoerproducent als één van de grootste importeurs van soja wereldwijd.

Beheer
WP Admin