Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

Vergunning Flevolands varkensbedrijf alsnog afgeschoten

Varkensbedrijf Zuiderzee bv. in Creil (Fl.) dat in 2017 een Nb-vergunning kreeg voor een uitbreiding, is die nu toch kwijt. Dat oordeelt de Raad van State in een hoger beroepszaak aangespannen door MOB en Vereniging Leefmilieu. De uitspraak is een rechtstreeks gevolg van het zogeheten Varkens in nood-arrest van begin dit jaar.

Het varkensbedrijf kreeg van de provincie in 2017 vergunning voor uitbreiding in aantal varkens en voor de plaatsing van twee warmtekrachtkoppelingen. De MOB en Vereniging Leefmilieu tekenden beroep aan, maar werden in september 2019 niet-ontvankelijk verklaard door rechtbank Midden-Nederland. Ze hadden geen zienswijze ingediend tegen het ontwerpbesluit.

Varkens in nood-arrest

Maar door het zogeheten Varkens in nood-arrest van januari dit jaar van het Europese Hof van Justitie, en door de interpretatie die de Raad van State daar in april aan gaf, klopt die redenering niet meer. De Raad van State oordeelt nu dat de beide milieuorganisaties ten onrechte niet-ontvankelijk zijn verklaard.

PAS

De vergunning voor de uitbreiding was gebaseerd op het PAS. Maar omdat dat in mei 2019 is afgeschoten, vervalt ook de basis voor de vergunning die destijds is afgegeven, en nu alsnog uiteindelijk met succes is aangevochten.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Reacties

  1. We kunnen beter naar Rusland verhuizen en daar een varkensbedrijf gaan exploiteren , daar hebben ze liever dat je er 100.000 gaat houwen dan dat je er hier 1000 houd . Zo wordt je afnemer je producent want vlees blijven we eten dat zien we wereldwijd gebeuren

  2. Precies, boeren belangenclubs moeten meer hun gelijk gaan halen via de rechter. Het geld daarvoor kan binnengehaald worden via een stichting gevuld door het landbouwbedrijfsleven. Dan kan lto blijven keuvelen, fdf demonstreren en de stichting procederen.

  3. En nu met zijn allen bezwaar indienen op de aanwijzing van n2000 gebieden. Ook hier had iedereen een zienswijze over in moeten kunnen dienen. Gebieden aanwijzen waar op dat moment een hogere belasting is dan de gewenste kdw is hetzelfde als huizen bouwen in een stankcirkel.

Beheer
WP Admin