AkkerbouwNieuws

Verbod neonics verhoogt gebruik insecticiden

Lüdinghausen – Duitse en Britse koolzaadtelers gebruiken meer insecticiden in koolzaad sinds het verbod op neonicotinoïden.

In Duitsland is het verbruik vorig jaar verviervoudigd ten opzichte van 2013. De Britse telers gebruiken twee keer zo veel insecticiden om de koolzaadglanskever de baas te blijven.

Dat blijkt uit een enquête van het Duitse marktbureau Kleffmann onder 1.100 Duitse en 400 Britse koolzaadtelers. De EU verbood in oktober 2013 het gebruik van drie neonicotinoïden, die worden gebruikt in zaadbehandelingsmiddelen om insectenvraat tegen te gaan. Volgens de Duitse telers is 338.000 hectare koolzaad sterk aangetast en 780.000 hectare licht tot middelzwaar. De problemen met de glanskevers zijn het ergst in het noorden en oosten van Duitsland, meldt Kleffmann. Duitsland teelt 1,3 miljoen hectare koolzaad.

Ook in Groot-Brittannië zijn er problemen. Middelenleverancier Agrovista telt in proefvelden gemiddeld zo’n 16 larven per koolzaadplant, meldt het Britse vakblad Farmers Guardian. Volgens manager Mark Hemmant van Agrovista kunnen pyrethroïden worden gespoten tegen de larven van de glanskever. “Maar zodra de larven in de stengels zitten, wordt bestrijding erg moeilijk.”

Uit de enquête van Kleffmann blijkt dat de Britse telers vorig jaar twee keer zo veel insecticiden hebben gebruikt in koolzaad als in 2013. Maar het instituut tekent er wel bij aan dat de omstandigheden vorig jaar ideaal waren voor de glanskever, zowel in Duitsland als in Groot-Brittannië. De winter was zacht en het was relatief warm tussen maart en mei. Daardoor waren er veel kevers, die ook nog eens veel eieren hebben gelegd.

Proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta in Oost-Groningen had weinig last van het verbod op neonicotinoïden, zegt Gerhardus Roseboom, nauw betrokken bij de praktijkwerkzaamheden op Ebelsheerd. “We hebben vorig jaar wel gespoten tegen glanskevers. Maar dat moest ook wel eens in jaren dat het verbod er nog niet was.”

De Europese Commissie verbood per 1 oktober 2013 drie neonicotinoïden, omdat de Europese voedselautoriteit Efsa stelt dat er een relatie is tussen het gebruik van neonicotinoïden en overmatige bijensterfte. Het gaat om imidacloprid en clothianidin, geproduceerd door Bayer CropScience, en thiamethoxam van Syngenta. Finland staat dit jaar het gebruik van neonicotinoïden weer toe in de koolzaadteelt. Volgens de Finse autoriteit voor de toelating van chemische stoffen (Tukes) is het zonder de neonicotinoïdenbevattende middelen vrijwel onmogelijk om oliehoudende zaden te telen in Finland. Er zijn geen alternatieven voor de neonicotinoïden, die als zaadbehandeling schade door insecten tegengaan. Volgens Tukes is het gebruik van neonicotinoïden toegestaan in noodgevallen. Tukes vindt dat daar sprake van is in Finland.

Beheer
WP Admin