De stapeling van de diverse aangekondigde maatregelen waar de zuivelketen mee te maken heeft, vraagt volgens brancheorganisatie ZuivelNL om integrale oplossingen. - Foto: Canva RundveeNieuws

Veehouders en zuivelindustrie strijden samen tegen stikstofplan

Belangenorganisaties van melkveehouders en Nederlandse zuivelondernemingen wijzen de stikstofplannen van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) gezamenlijk af.

LTO-melkveehouderij, NAJK, NMV, DDB en NZO bundelen in ZuivelNL-verband hun krachten in reactie op de stikstofplannen van het kabinet. Ze vinden de stikstofplannen onnodig, ongewenst, zonder enig perspectief voor (jonge) boeren en desastreus voor het platteland en de natuur. Daarbij wordt volgens de organisaties voorbijgegaan aan de belangrijke rol van de Nederlandse zuivelsector in de voedselvoorziening.

Aangedragen oplossingen voor stikstofreductie

De partijen in de zuivelsector erkennen dat er forse opdrachten liggen op het gebied van natuur, landbouw, water, bodem en klimaat. Daar wordt volgens hen ook al volop aan gewerkt. De laatste jaren zijn er door meerdere organisaties oplossingen aangedragen voor bijvoorbeeld een concrete stikstofreductie. Daar heeft het kabinet tot op heden niets mee gedaan, laten de betrokken partijen weten in een persbericht. De stapeling van de diverse aangekondigde maatregelen waar de zuivelketen mee te maken heeft, vraagt volgens brancheorganisatie ZuivelNL om integrale oplossingen. Dat wordt ook door de ledenorganisaties van ZuivelNL onderschreven. Die hebben afgesproken meer samen te werken in het belang van alle partijen in de zuivelketen, de leefbaarheid van het platteland en de natuur. ZuivelNL zal de ledenorganisaties hierbij ondersteunen en waar nodig financieren. Innovatie is daarbij leidend. De sectorpartijen gaan de sociaal-economische gevolgen van de kabinetsplannen in beeld brengen. Ook hierbij zal ZuivelNL ondersteunen.

ZuivelNL geeft aan dat de partijen in de zuivelketen bereid zijn samen te werken met de provincies om tot een werkbare aanpak te komen die bijdraagt aan het oplossen van de problematiek en toekomstperspectief biedt aan de melkveehouderij met respect voor mens, dier en natuur.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

 1. Al jaren verteld o.a campina ons dat we extra zware eisen moeten hebben zelfs gevolgd door melkweigeringen aan toe , omdat anders de overheid dit wel aan ons oplegd. Nou we worden dik beloond voor dit gevoerde beleid. Zelfs vandaag nog artikel van de acm dat er een willekeur aan duurzaamheids certificaten zijn die niet begrijpelijk zijn voor de consument
  Stond foto bij van planetproof , er zou zelfs sprake zijn van misleiding. Nou dit klopt wel want op de pakken staat dat een extra eis van PP is dat iedere koe over een eigen box beschikt. Wettelijk is het zo dat dit al jaren zo is , dat focus planet altijd vermelde dat 10% overbezetting mocht klopte dus al jaren niet meer.

 2. Stel we winnen. en het stikstofdossier gaat van tafel inclusief de KDW.
  Maar ook de opkooppeogramma.s .
  En we krijgen de derogatie niet verlengd. Wat dan ???? .
  Dan hebben de boeren hun zin gekregen en zijn ze nog verder van huis .

  1. Jiij bange schijthuis die opkoop reg- moet weg die hele stikstofdos- moet weg,alle boeren blij ,behalve jij dan maar dat vinden we niet zo erg !!!

 3. Het gaat helemaal niet om stikstof. Stikstof is slechts het gereedschap om de boeren grond te kunnen bemachtigen.

 4. Ik lees wie allemaal hun best doen om de Stikstof dosier meer acceptabel te maken en zo de invloed op de Nederlandse betalingsbalans positief te beinvloeden. Ik mis hier echter de Handel in voedingsmiddelen en vooral de Vakbonden die het zuivelpersoneel en vleesbewerkers moet verdedigen. Kennelijk gaat voor hen het meehuilen met de Milieu Wolven boven het beschermen van hun leden die hun inkomen uit de voedingsindustrie en handel halen.

Beheer
WP Admin