VarkensNieuws

Varkenssector is klaar voor acties

Barneveld – ‘De varkenssector is klaar voor acties’. Dat laten NVV-voorzitter Ingrid Jansen en Eric Douma, waarnemend voorzitter van LTO-varkenshouderij in een gezamenlijk opgesteld opiniestuk weten. Als het water je aan de lippen staat, is praten niet meer mogelijk, schrijven zij.

Mocht het tot acties komen, dan is dat na 26 augustus. Woensdagochtend om 9.30 uur heeft de varkenssector overleg met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over de belabberde economische situatie in de varkenssector. De wensen van de sector zijn de Staatssecretaris via een brief reeds bekend gemaakt. Voor acute lastenverlichting pleit de sector voor zaken als verlaging van de destructiekosten of de keuringskosten voor exportvarkens.

‘Gepraat is er genoeg’

NVV-voorzitter Ingrid Jansen verklaart dat nood in de varkenssector bekend is bij de staatssecretaris. Ze vindt dat het daarom ook hoog tijd dat Dijksma daar naar zal handelen. “Gepraat is er genoeg. Woensdag is het dus tijd om spijkers met koppen te slaan”, stelt Jansen.

Redelijk dat Dijksma hulp biedt

De onlangs opgerichte actiegroep van verontruste varkenshouders zit ook bij het overleg met Dijksma. Woordvoerder Willy Wolfkamp vindt het moeilijk in te schatten of Dijksma de varkenshouderij tegemoet wil komen: “Ik zit ook niet dagelijks met Dijksma om tafel.” Niettemin lijkt het hem niet meer dan redelijk dat Dijksma hulp biedt. Tijdens de economische crisis afgelopen jaren speelde de landbouw een belangrijke rol om de Nederlandse economie in de benen te houden. Ook wordt de sector niet gecompenseerd voor de Russische boycot van varkensvlees, stelt Wolfkamp.

Beheer
WP Admin