Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Varkenshouders gaan zich mengen in mestnotering

De Leveranciersvereniging van Duurzame Mineralen (DLVDM) gaat vanaf volgende week haar prijs doorgeven voor de vorming van de wekelijkse vleesvarkensdrijfmestnotering van DCA.

Dat vertelt voorzitter Theo Rovers. De notering komt tot stand via intermediairs en verwerkers, die ook weer met varkenshouders onderhandelen over het ophaaltarief. Het is daarom relevant dat ook DLVDM als boerencollectief input levert voor de notering, motiveert Rovers.

Zes regio‘s

Volgens DCA hebben ze zestig informanten die wekelijks de mogelijkheid hebben om een prijs op te geven voor de vleesvarkensmestnotering. Het bureau werkt met prijzen voor zes regio’s. Dit zijn Deurne, Tilburg, Uden, Barneveld, Lichtenvoorde en Markelo. De inbreng van DLVDM is daarom groter dan op het eerste gezicht lijkt, betoogt Rovers.

Dubbelrol DLVDM

DLVDM blijft groeien en telt momenteel tachtig leden. De vereniging is een jaar bezig in haar huidige rol. Die rol is enerzijds mest bundelen van varkenshouders en tegen een gunstig tarief proberen af te zetten. Anderzijds wil DLVDM proberen dat verwerkers voldoende mest hebben om op vollast te kunnen draaien. Rovers: “We respecteren de verwerkers. Het is heel belangrijk dat die blijven bestaan.”

Leden van DLVDM zijn momenteel € 17,65 kwijt voor de afzet van een ton vleesvarkensmest met 4 kilo fosfaat en 7 kilo stikstof. Dit is exclusief VVO’s. Dit tarief loopt tot september. Binnenkort wordt opnieuw onderhandeld over de tarieven.

Beheer
WP Admin