Landbouwwoordvoerder VVD in Tweede Kamer Helma Lodders - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Varkens in Nood: VVD meest dieronvriendelijke partij

De VVD is door Varkens in Nood en Dier&Recht uitgeroepen tot meest dieronvriendelijke partij.

De belangenorganisatie baseert zich op stemgedrag vanaf de vorige verkiezingen in 2012. Volgens Dier&Recht stemde VVD in 94% van moties over dierenwelzijn dieronvriendelijk. De VVD wordt gevolgd door de groep Bontes/Van Klaveren die in 92% van de gevallen niet diervriendelijk stemde. CDA en SGP staan op plaats drie en vier. Zij kozen respectievelijk in 11 en 20% van de gevallen voor de diervriendelijke keuze, oordelen de dierenrechtenorganisaties.

PvdD, GroenLinks en SP meest diervriendelijk

PvdD stemde het meest diervriendelijk: in 100% van de gevallen stemde de partij voor de diervriendelijke oplossing. GroenLinks staat op de tweede plaats, met 88% van de moties, gevolgd door de SP die in 81% van de gevallen diervriendelijk stemde. PVV deed dit in 61% van de gevallen, D66 in 61% van de moties.

Varkens in Nood en Dier&Recht zijn kritisch op coalitiepartij PvdA. “De partij zit inmiddels geheel ‘in the pocket’ van de VVD. Terwijl PvdA in 2012 nog bij 69% van de moties diervriendelijk stemde, was dat in 2016 nog in 11% van de gevallen”, aldus de dierenwelzijnsorganisaties.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie lees je in dit dossier!

Beheer
WP Admin