Volgens VIN is het illegaal als zeugen wekenlang zitten opgesloten in een kraambox. – Foto: Van Assendelft VarkensNieuws

Varkens in Nood stelt wettigheid kraambox ter discussie

Varkens in Nood (VIN) dwingt de minister van Landbouw om te onderbouwen dat kraamboxen legaal zijn. De organisatie pleit voor het uitfaseren van kraamboxen.

De minister van Landbouw moet binnen acht weken een besluit nemen of kraambox of kraamkooien in de varkenshouderij niet in strijd zijn met de wet. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) geoordeeld. Varkens in Nood (VIN) heeft zo’n twee jaar geleden de NVWA verzocht om handhavend op te treden tegen het gebruik van kraamkooien op een willekeurig varkensbedrijf. Dit verzoek is toen afgewezen. Het ministerie oordeelde dat het gebruik van kraamkooien wettelijk akkoord is, want het dient een redelijk doel: het verminderen van de biggensterfte.

In strijd met wet en onvoldoende onderbouwing

VIN legt zich daar niet bij neer en heeft het CBb ingeschakeld. Dit college oordeelt dat de minister onvoldoende heeft onderbouwd dat kraamkooien echt nodig zijn in de varkenshouderij en ook dat het gebruik van kraamkooien tot minder biggensterfte leidt. Mocht dat zo zijn, dan staat ook niet vast of zeugen langer dan vier dagen na het werpen nog opgesloten moeten zitten, oordeelt het CBb. De minister moet ook beter motiveren of inperking van de leefruimte van een zeug op zichzelf al niet strijdig is met de wet.

VIN stelt dat een zeug in een kraamhok geen natuurlijk gedrag kan vertonen en niet aan zijn lichamelijke behoefte kan voldoen. Dit blijkt volgens VIN ook uit diverse onderzoeken, onder meer van Wageningen UR en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa). Een kraamkooi is daarom in strijd met de wet, aldus VIN. De organisatie wil afdwingen dat de minister een standpunt inneemt over kraamboxen en onderbouwt of de biggensterfte daardoor werkelijk lager is.

Alle pijlen op de veehouderij

Als het aan VIN ligt, komt er een overgangstermijn voor het gebruik van kraamboxen, laat de organisatie desgevraagd weten. Duitsland dient daarbij als een voorbeeld. Daar zijn kraamboxen op bestaande bedrijven tot 2036 toegestaan. Bij nieuw- of verbouw zijn vrijloopkraamhokken verplicht en mogen zeugen rond het werpen maximaal vijf dagen vast staan.

De veehouderij ligt dit jaar flink onder vuur van dierenrechtenorganisaties. Het vangen van pluimvee staat ter discussie en onlangs zijn beelden gedeeld over het laden van varkens en het gebruik van veeprikkers.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.