Martijn van Dam<br />Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Van Dam: volop aandacht voor crisis in zuivel en varkenshouderij

De Europese landbouwministers hebben alle aandacht voor de marktsituatie en de crisis in de zuivel en de varkenshouderij, zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Bij aanvang van de eerste landbouwraad die hij zelf voorzit, zei Van Dam dat de lunch zal worden gebruikt om de marktsituatie te bespreken. “We zullen zien wat er gebeurt in de lidstaten en wat we kunnen doen om de sectoren te versterken.”

Tijdens de landbouwraad wordt onder andere gesproken over dierenwelzijn, de voortgang van internationale handelsbesprekingen, de bestrijding van antibioticaresistentie en de langetermijnstrategie voor agrarisch onderzoek.


Update (17.00 uur):

De Europese landbouwministers hebben maandag geen beslissing genomen over extra maatregelen voor de zuivel en varkenshouderij. De ministers hebben huiswerk meegekregen voor de volgende landbouwraad in maart.
Dat is afgesproken tijdens een ingelast lunchoverleg tussen de ministers. Het overleg vergde meer tijd dan ervoor was ingepland. Volgens de agenda zouden de ministers de lunch om half vier afbreken, maar het duurde tot na vieren.
Hoewel Stéphane le Foll, de Franse minister van landbouw, in Parijs had gezegd dat er nu nieuwe maatregelen getroffen moesten worden, hebben de landbouwministers daartoe niet besloten. De bedoeling is dat de lidstaten de komende maand plannen en suggesties ontwikkelen, waar Europees Commissaris Phil Hogan dan op zal reageren.
Op verzoek van de Spaanse minister van landbouw wordt ook gekeken naar de situatie in de fruit- en groentesectoren, maar over het algemeen wordt de situatie daar niet zo penibel ingeschat als in de Europese zuivel en varkenshouderij. Europees Commissaris Phil Hogan heeft zijn zorg uitgesproken over de marktsituatie.

Beheer
WP Admin