Lichte kalveren blijven langer bij de boer - Foto: Fotopersburo Dijkstra RundveeNieuws

Van Dam positief over sectorplan Vitaal Kalf

Staatssecretaris Martijn Van Dam van Economische Zaken wil de sector tijd geven om de problemen met te lichte kalveren op te lossen.

Dat blijkt uit Van Dams antwoorden op kritische vragen van PvdA-Kamerlid Tjeerd Van Dekken. Zo denkt hij onder meer dat de sector niet in staat is het probleem zelf effectief aan te pakken.

De sector – de melkveehouderij, kalverhouderij en Vee & Logistiek Nederland – heeft Van Dam echter weten te overtuigen dat het opgestelde sectorplan Vitaal Kalf tijd nodig heeft om te worden geïmplementeerd, en dat de insteek blijft dat er voor alle kalveren een plek is in de kalverhouderij. Het plan werd op 17 maart dit jaar door de sector aan de staatssecretaris aangeboden.

65 kalveren per week naar slachtplaats

Uit gegevens van RVO.nl blijkt dat in 2016 (tot en met week 41) gemiddeld 65 kalveren per week naar een slachtplaats gaan. Dat is ongeveer 3.400 dieren op jaarbasis en 0,22% van het aantal geboren dieren. De eerste resultaten van het plan worden volgens Van Dam zichtbaar. Transporteurs nemen geen kalveren mee die niet zwaar genoeg zijn voor de kalverhouderij, maar deze blijven langer bij de veehouder. Zo wordt voorkomen dat deze dieren op een verzamelplaats achterblijven of worden geëuthanaseerd.