Van Dam houdt NVWA-rapport geheim wegens fraudeurs - Foto: Diederik van der Laan AlgemeenNieuws

Van Dam houdt NVWA-rapport geheim wegens fraudeurs

Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) is niet van zins een geheim rapport over de efficiëntie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan de openbaarheid prijs te geven.

Hoe groot de druk vanuit de Tweede Kamer ook is, van Dam weigert overstag te gaan. Hij wil ‘potentiële fraudeurs’ niet helpen. In een interruptiedebat met Elbert Dijkgraaf (SGP), Jaco Geurts (CDA), Henk van Gerven (SP) en Fatma Koser Kaya (D66) hield Van Dam voet bij stuk.

De informatie waar de Kamer om vroeg, gaat volgens Van Dam in detail in op de kosten van de NVWA. Openbaarmaking zou betekenen dat iedereen tot in detail inzage krijgt in de bedrijfsvoering van de NVWA. Van Dam: “Dat zou potentiële fraudeurs een enorme voorsprong geven.”

De Kamer heeft de informatie wel vertrouwelijk kunnen inzien, maar kan van de informatie geen gebruik maken bij het debat.

‘Openbaarmaking zou betekenen dat iedereen tot in detail inzage krijgt in de bedrijfsvoering van de NVWA. Van Dam: “Dat zou potentiële fraudeurs een enorme voorsprong geven.’

Kosten NVWA zijn politiek gevoelig

De kosten van de NVWA zijn politiek gevoelig. Vooral de partijen SGP en CDA maken zich druk over de doorberekening van de keurings- en toezichtkosten. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de Raad van State naar de doorberekeningen gekeken. Volgens het CDA is het duidelijk dat de doorberekening niet deugt.

De staatssecretaris heeft een interdepartementale werkgroep ingesteld om onder meer het oordeel van de Raad van State te bekijken, omdat de consequenties van het advies verder gaan dan alleen de NVWA. De ambtelijke werkgroep zal niet voor de verkiezingen met een conclusie komen, aldus Van Dam.

Beheer
WP Admin