Foto: ANP VarkensNieuws

Van Dam: geen EU-geld naar stoppers

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil geen Europees geld uitgeven aan het beëindigen van varkensbedrijven. Dat schrijft hij in reactie op Kamervragen van PvdA.

Via het Europees steunpakket voor de veehouderij krijgt Nederland €23 miljoen voor de melkvee- en varkenshouderij. “Mijn inzet is deze middelen beschikbaar te stellen voor het stimuleren van innovatie in duurzaamheid, voor de ontwikkeling van nieuwe onderscheidende marktconcepten en andere maatregelen die leiden tot een versterking van de ketensamenwerking in de varkenshouderij”, schrijft Van Dam over de inzet van het budget voor de varkenssector. Hij is hier hierover in gesprek met deze sector, mede aan de hand van het vitaliseringsplan dat is opgesteld voor de sector.

Het beëindigen van varkensbedrijven met te weinig toekomstperspectief is ook onderdeel van dit plan. Hier zal geen EU-geld naartoe gaan, zegt Van Dam. “Uitvoering van de herstructurering zal plaatsvinden door het Ontwikkelingsbedrijf varkenshouderij, dat wordt opgericht en gefinancierd door de Rabobank. Financiering van de herstructurering zal overwegend plaatsvinden met middelen van het bedrijfsleven”, aldus Van Dam.

De Europese lidstaten moeten uiterlijk 30 november in Brussel laten weten waar ze het geld aan uit willen geven. De nationale enveloppen is een maatregel naast de €150 miljoen voor het melkverminderingsplan, waarbij melkveehouders premie krijgen als ze minder melk gaan produceren.

Beheer
WP Admin