Vorig jaar werden de ruggen met ruggenfrees voor witlofteelt aangelegd. Dit jaar is gekozen om ruggen op te zetten gebruikelijk voor wortelteelt. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Uienteelt op bedden en ruggen: Uireka laat het onderzoeken

Voor het tweede jaar op rij laat Uireka bij AIKC Rusthoeve uit het Zeeuwse Colijnsplaat onderzoeken in hoeverre de teelt van uien op ruggen of bedden meerwaarde heeft. Rusthoeve breidde deze proef nog uit door op extra aangelegde ruggen duppelirrigatie toe te passen.

Vorig jaar werden de ruggen met ruggenfrees voor witlofteelt aangelegd. Dit jaar is gekozen om ruggen op te zetten gebruikelijk voor wortelteelt. - Foto's: Anton Dingemanse

Loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet zet de ruggen op met hun Struik wortelruggenfrees.

Om voldoende aarde voor de ruggen te krijgen wordt de grond tot ruim 10 cm diep opgefreesd. De frees komt al snel op de door vele regen in februari ingeklonken en taaie ondergrond die daardoor kluitige grond oplevert.

Het uiteindelijke resultaat is toch een mooie strakke rug waarbij wel de vrees bestaat dat door het schrale weer te hard wordt om goed in te kunnen zaaien.

Er is nog overwogen om de bovenkant van de rug met een veertandeg rul te maken. Hier is uiteindelijk vanaf gezien.

Later zijn ook de verhoogde bedden met door fabrikant Struik ter beschikking gestelde beddenfrees opgezet. Het idee achter deze teelt op ruggen of bedden is voorkomen dat bij regen de uien in het water blijven staan. En zo vochtgerelateerde problemen minder kans te geven.

De proef wordt opgezet in drie herhalingen van ruggen, bedden en reguliere teelt als controle. Het perceel is enigszins bont en de veldjes liggen hier over verspreid zodat er meteen een indruk is van resultaten op verschillende bodem.

De volgende dag zijn de proeven gezaaid. Loonbedrijf Waverijn uit Philippine zaait met een door Kramer gemodificeerde Gaspardo-zaaimachine met dubbel zaaispoor de proeven in. Het resultaat, hier nog op ruggen die geen onderdeel van de proeven zijn, wordt door de deskundigen nauwkeurig beoordeeld.

Speciaal voor deze proef zijn de aandrukrollen voorzien van extra ringen die het zaad nog wat dieper in de grond drukken.

Heel groen en ook heel klein liggen de uienzaadjes op vaste grond in beide zaadsporen. De controleveldjes en bedden werden eerder ingezaaid met proefveldzaaimachine van Rusthoeve.

Buiten de Uireka-proef om liet Rusthoeve door Dekker extra ruggen aanleggen. Op deze ruggen worden druppelslangen gelegd om bij uitblijven van voldoende neerslag het gewas van voldoende vocht te voorzien.

De zaaimachine van Waverijn is uitgerust met een mogelijkheid om tijdens het zaaien druppelslangen te leggen. De tape komt vanaf de haspel door de witte buis voor de aandrukrol die de tape samen met het zaad in de grond drukt. De kruimelrolletjes achter de aandrukrollen zorgen dat de tape licht met aarde worden gedekt. De resultaten van deze toepassing in wortelteelt waren in eerdere seizoenen positief.

Beheer
WP Admin