Demissionair premier Mark Rutte tijdens persconferentie vrijdag 17 december. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Twee ministers op landbouwministerie in kabinet Rutte IV

Op het landbouwdepartement komen in het nieuwe kabinet twee ministers. Een minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en een minister voor Stikstof en Natuur.

Dat heeft Mark Rutte, als formateur van het nieuwe kabinet vrijdag 17 december bekendgemaakt. De namen van de portefeuilles kunnen nog wijzigen. Welke partijen die ministers gaan leveren, is nog niet bekend.

Beheerder stikstoffonds

De minister voor Stikstof en Natuur is een ‘projectminister’ en geeft geen leiding aan een departement. De minister van LNV is verantwoordelijk voor de begroting, zoals Carola Schouten dat was in het huidige demissionaire kabinet. De stikstofminister heeft formeel geen portefeuille en ook geen begroting. Wel is de toekomstige stikstofminister de beheerder van het stikstoffonds, legt Rutte desgevraagd uit aan de pers. “Dat doen ze uiteraard in overleg met de ministers van de onderwerpen die onder hun project vallen. Zo zal de stikstofminister nauw samenwerken met landbouw, maar ook de ministers die verantwoordelijk zijn voor luchtvaart, verkeer en industrie.”

Twintig ministers

In totaal komen er 20 ministers en 9 staatssecretarissen. De VVD krijgt als grootste coalitiepartij ook de meeste ministers: 8. D66 mag 6 mensen leveren voor een ministerspost CDA 4 en ChristenUnie 2. Bij de staatssecretarissen is de verdeling 3,3,2,1 op volgorde van partijgrootte.

Ook andere grote onderwerpen krijgen een eigen bewindspersoon. Zo komt er een minister voor Klimaat en Energie, die net als de stikstofminister een miljardenfonds mag beheren. Op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat komt ook een staatssecretaris Mijnbouw, die onder andere de gaswinning in Groningen mag afhandelen. Bij Binnenlandse Zaken zal een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zich buigen over onder meer woningbouw.

Reacties

 1. Beste even anders ,
  Beschikt u over onderbouwing wat betreft de vergiftiging van het grondwater ?
  En wilt u die cijfers dan op dit forum publiceren ?
  Ben zeer benieuwd hoe groot het probleem is .

 2. Waarom is de reactie steeds dat alle maatregelen die de regering neemt gericht zijn tegen de boeren het moet voor elke agrarische ondernemer toch onderhand duidelijk zijn dat we niet kunnen blijven doorgaan met het vergiftigen van ons grondwater, dat we om dat tegen te gaan dus de veestapel moeten inkrimpen
  Dat de regering miljarden uitrekt voor een warme sanering dient te worden omarmt, echter lees ik enkel negatieve reacties. Nederland telt naast de boeren ook een aantal burgers die ook rechten hebben.

  1. Wat was het nitraat gehalte in het grondwater van de natuurgebieden ook al weer? Waarom wordt er veel drinkwater bij arnhem opgepompt (daar in die hoek)?
   Zie wat minder beesten in NL vind ik helemaal niet erg, maar ze moeten wel met de juiste cijfers komen en het hele verhaal vertellen. En wat is het milieu er bij gebaat als je boeren stikstof omzet in andere stikstof uitstoot. (de eerste lockdown luchtkwaliteit was al een mooi voorbeeld) Kijk eens naar Shell, iedereen en vooral de media praat er negatief over, allemaal milieu vervuiling door hun olie en gas. Te weinig maatregelen om groen te worden, maar voor wie draait Shell nu eigenlijk!! Juist de mens

 3. Ik hoop dat de Stikstof minister als eerste begint met een gesprek over Stikstof en de rode vlakken op de kaart van Nederland met dhr. Plassterk. Hopelijk kan hij haar tot rede brengen en overtuigen dat het vreemd is dat bij de landsgrens in eens de rode vlekken op houden en er van Stikstof depositie geen sprake is. Hij is in staat om haarfijn uit teleggen dat de Stikstof problemen door Nederlandse politiek en wetenschap zijn gemaakt en daarmee geen enkel doel dienen. Zo las ik tenminste zijn kollum in Telegraaf.

 4. De minister van Stikstof krijgt dus de taak om de boerenstikstof te verdelen tussen luchtvaart, verkeer en industrie. Het liefst zonder knippe.

 5. Hoe lang is het geleden dat het ministerie van landbouw is opgedoekt en onderdeel werd van EZ. Het doel; opruimen van de boeren; is toen mislukt. Nu zijn er 2 ministers aangesteld om de boeren op te ruimen.

Beheer
WP Admin