De Tucano 560 heeft de kracht van een zesschudder in het jasje van een vijfschudder, aldus de fabrikant - Foto: Claas MechanisatieNieuws

Tucano 560: compacte dorser van Claas

Claas breidt zijn serie Tucano-maaidorsers uit met een compact model, de 560. Hij krijgt hetzelfde beproefde APS Hybrid-dorssysteem dat ook in de 570 zit, voor een snelle doorstroming en voorzichtige strobehandeling.

APS Hybrid: voorop zit de APS-dorser die de invoersnelheid verhoogt en de meeste korrels afscheidt. Dan volgt het Roto Plus-systeem dat achtergebleven korrels van het stro separeert.
Foto’s: Claas

De hybridetechniek combineert het APS-dorssysteem met het Roto Plus-systeem, dat de resterende korrels alsnog scheidt van het stro. APS versnelt de gewasstroom van 3 naar 20 meter per seconde voor het in de dorstrommel komt. Dit resulteert in een grote centrifugale kracht die de korrels beter losmaakt van de strohalmen.

Foto: 2

Vervolgens komt de grote (570 millimeter in diameter) Roto Plus-rotor die zelfs bij lage snelheden al hoge centrifugaalkrachten opwekt. Beide systemen zijn onafhankelijk van elkaar af te stellen. De chauffeur kan de machine hiermee optimaal rekening laten houden met de gewenste strokwaliteit en weersomstandigheden; lagere draaisnelheden bij droog, bros stro, en hogere bij groener en vochtiger materiaal.

Alle Tucano's hebben een verbeterd zeefmechanisme. Een lagere, nieuw vormgegeven zeef verbetert de schoning van de graanstroom.

Alle Tucano’s hebben een verbeterd zeefmechanisme. Een lagere, nieuw vormgegeven zeef verbetert de schoning van de graanstroom.

Compact en toch krachtig

Het energiezuinige APS Hybrid levert in combinatie met de 230 kW (313 pk) sterke Mercedes-Benz-motor een krachtige maaidorser op. Of zoals Claas zegt: ‘een machine met de kracht van een zesschudder in de afmetingen van een vijfschudder’. Met banden van 800 millimeter blijft de breedte van de Tucano 560 onder de 3,50 meter.

De 313 pk sterke Mercedes-Benz vormt het hart van de maaidorser.

De 313 pk sterke Mercedes-Benz vormt het hart van de maaidorser.

De 560 heeft een 50% grotere en extra versterkte vijzel. Ook het lossen gaat daardoor zeer vlot. De compacte Tucano is te koop vóór oogstseizoen 2017.