In het project Valuta voor Veen gaat het grondwaterpeil omhoog om de afbraak van veen tegen te gaan. Op de foto de polder van Langweer in Friesland. - Foto: Anne van der Woude AlgemeenNieuws

Timmermans geeft natuurherstelwet niet op

Eurocommissaris Frans Timmermans wil niet op de pauzeknop drukken. Hij wil de natuurherstelwet koste wat kost invoeren en is niet van plan om op te geven.

Tijdens een conferentie in Parijs, georganiseerd door een denktank, vertelde Frans Timmermans dat het voortbestaan van de mensheid op het spel staat. Hij vindt het geen tijd voor politieke spelletjes. De Eurocommissaris wil dan ook niet op een pauzeknop drukken – zoals de Franse president Macron had gesuggereerd – om de komende tijd even geen nieuwe klimaatmaatregelen te lanceren.

“We mogen niet niks doen”

“Ik ben tegen elke breuk als het gaat om de groene transitie”, zo zei Timmermans. “De wereld wordt geconfronteerd met een ecocide, het uitsterven van plant- en diersoorten. Dan mogen we niet toekijken en niks doen.” Volgens de tweede man van de Europese Commissie kan Brussel nu niet wegkijken.

“We hebben gewoon niet de luxe van een pauze”, waarmee hij de Franse president een antwoord gaf. “Met een pauze raken we verlamd.” Timmermans is bang dat elke vertraging zal leiden tot uitstel en uiteindelijk afstel. Ook de natuurherstelwet moet wat hem betreft gewoon worden ingevoerd.

“Het gaat om het herstellen van de natuur en zonder natuur is er geen landbouw”, herhaalde hij zijn mantra van de afgelopen weken. De discussie over de natuurherstelwet wordt in Europa op het scherpst van de snede uitgevochten. In een ultieme poging de wet tegen te houden zijn de christendemocraten bij de onderhandelingen over de amendementen in de milieucommissie weggelopen.

Conservatieve fracties aan tafel, bereikten akkoord natuurherstelwet

Opmerkelijk genoeg bleven twee andere grote tegenstanders van de wet wel aan tafel zitten. Het gaat om de fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) – met JA21 en de SGP – en de fractie Identiteit en Democratie (ID) – met Vlaams Belang, de Duitse AfD en Rassemblement National van de Franse Marine Le Pen. Uiteindelijk bereikten de partijen een akkoord over de natuurherstelwet. Hoewel details nog ontbreken, is het geen garantie dat de wet ook door de belangrijke milieucommissie wordt aangenomen.

Maar de kans is wel toegenomen. Vijf Nederlanders mogen meestemmen als het voorstel op tafel ligt: Bas Eickhout (GroenLinks), Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren), Jan Huitema (VVD), Mohammed Chahim (PvdA) en Esther de Lange (CDA). Alleen als de milieucommissie ja zegt, spreekt het voltallige parlement in juli zich uit. Anders verdwijnt het hele voorstel in de prullenbak.

“Wij zijn de kingmaker

Maar het draait uiteindelijk om de liberale stem. De liberale fractie van Jan Huitema (Renew) heeft twaalf stemmen en die bepaalt of het voorstel een meerderheid krijgt of niet. Zelf heeft hij het over: “wij zijn de kingmaker”. Komende week buigen de liberale parlementsleden zich over het akkoord en bepalen ze wat ze gaan stemmen.

Eurocommissaris Frans Timmermans waarschuwt vanuit Parijs het Europees Parlement alvast. “We kunnen het klimaat niet redden zonder de natuur te redden. Als we de natuur niet de kans geven om te herstellen, dan zal de Green Deal mislukken.”

Reacties

  1. Als Timmermans echt om de natuur geeft en het voortbestaan van de wereld dan moet hij de bevolkingsgroei inperken. Hoor ik hem nooit over.

    1. Jij klinkt als Bill Gates. Bill gates zegt dat er een nieuwe “pandemie” uitbreekt in 2025…De bevolking zal ook zonder de hulp van Timmermans in de toekomst flink krimpen. De bevolking van China bijvoorbeeld krimpt van 1.4 miljard nu naar 600 miljoen in 2050. De meeste andere landen krimpen wel maar niet zo extreem.

  2. Is de mensheid wel gediend met voegsel tekorten ,wij mensen zijn de kern van het probleem is enige dier soort dat als maar blijft groeien

Beheer
WP Admin