Foto: Theo Galama AkkerbouwNieuws

Testmethode voor relatie Parkinson met gewasbescherming

Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen, het RIVM en het Nederlands Herseninstituut hebben een plan opgesteld om bestrijdingsmiddelen veel grondiger te testen op het al dan niet veroorzaken van de ziekte van Parkinson.

De onderzoekers hebben hun testmethode gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift npj Parkinsons Disease.

De testmethode houdt in dat eerst gekeken wordt of er op basis van bekende gegevens aanwijzingen zijn dat een middel hersencellen zou kunnen schaden. Als dat zo is, moet er laboratoriumonderzoek worden gedaan waarbij effecten van het middel op hersencellen worden onderzocht. Als laboratoriumonderzoek daartoe aanleiding geeft, wordt aanvullend dieronderzoek gedaan, bijvoorbeeld bij wormen of vliegen. De laatste stap van het onderzoek bestaat uit blootstelling van muizen en ratten aan het middel.

Betalen door producenten gewasbescherming

Een van de onderzoekers is de Nijmeegse neuroloog Bas Bloem. Bloem pleit al langer voor extra onderzoek naar de mogelijke relatie tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het ontstaan van de ziekte van Parkinson bij mensen. Hij zegt dat er nog veel onduidelijk is over de veiligheid van gewasbeschermingsmiddelen. “Dat komt omdat de huidige toelatingscriteria voor pesticiden te weinig inzicht geven in het risico op Parkinson en andere hersenziekten. Wij stellen nu een helder plan van aanpak voor waarmee die veiligheid wel op een goede manier beoordeeld kan worden.”

De onderzoekers gaan het gesprek aan met de industrie en de regelgevende instanties. Daarbij moet duidelijk worden of er overeenstemming is over de aanpak en wie de tests moet uitvoeren. Bloem vindt dat producenten van gewasbeschermingsmiddelen het onderzoek moeten financieren, maar zich wel afzijdig moeten houden van het onderzoek. Bloem vindt dat het onderzoek moet worden uitgevoerd door bijvoorbeeld het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu of door universiteiten.

Lees ook: Parkinson-wetenschapper: doorbraak rond toelatingsbeleid gewasbeschermingsmiddelen

 Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Als chemie de boosdoener is, dan zou ik eerst maar is gaan kijken of het niet veel voorkomt bij (ex)drugsgebruikers.
    Meer als 10% van de randstad poedert elke dag zijn of haar neus.

  2. Die lieden van de universiteiten uit utrecht en nijmegen houden niet van boeren. Voor hen is de uitkomst nu al zeker en daar zullen ze naar toe werken. Ik heb geen vertrouwen in een eerlijk onderzoek. Parkingson is al een oude gesignaleerde ziekte. Al ver voordat er chemie gebruikt werd om alle wereldbewoners aan voedsel te helpen. De onderzoekers mogen natuurlijk concluderen dat chemie een oorzaak heeft maar dat mag niet leiden tot verbod op chemie. Dat is ook helemaal niet nodig omdat consumenten ook bio kan kopen. Ik hoop dan ook dat als chemie de boosdoener is iedereen bio gaat kopen. Verdwijnt de chemie vanzelf en hebben de boeren een eerlijk verdienmodel.

Beheer
WP Admin