AkkerbouwNieuws

Tarwe net geen 200 euro per ton

Parijs – De tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs doorbrak net niet de grens van 200 euro. Woensdag werd maximaal €199,50 genoteerd voor het maartcontract. Donderdag werd tarwe iets goedkoper in Parijs. De EU-notering voor voertarwe van het productschap HPA steeg deze week naar 199 euro, franco geleverd in Rotterdam.

De wereld heeft veel tarwe op voorraad. Toch werd tarwe deze week duurder in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Argentinië, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het Weekbericht Granen. Er zijn veel problemen met het transport in het noorden van de VS door sneeuw. Ook in Canada en Kazachstan verloopt het vervoer van graan moeizaam van de silo’s bij de telers naar de havens. Daarnaast staat de wintertarwe in het zuiden van de VS er niet goed bij. Het is daar veel te droog.

Oekraïne meldt dat daar de wintertarwe er juist goed voor staat. Er is strenge vorst geweest, maar de sneeuw heeft de tarwe beschermd. De politieke onlusten in het land leidden nog niet tot een beperking van de graanexport.

De logistieke problemen in de VS en Canada leidden tot een grote vraag naar tarwe in de EU. Volgens RVO.nl is afgelopen week voor ruim 756.344 ton tarwe een exportcertificaat aangevraagd. Totaal heeft de EU dit seizoen tot nu toe ruim 20 miljoen ton tarwe geëxporteerd, inclusief bloem, op een productie van 144 miljoen ton. De EU verkocht nog nooit zoveel tarwe op de wereldmarkt.

Ook mais werd deze week wat duurder. De VS blijft veel mais exporteren. De EU importeert veel mais, vooral uit Oekraïne. Analisten verwachten later dit seizoen een krappere beschikbaarheid aan mais in de EU. De vraag is groot vanwege de sterk gedaalde prijs en omdat tarwe relatief duur blijft. Oekraïne raakt straks door zijn voorraad heen. De VS heeft wel veel mais, maar dat is bijna allemaal transgene mais. Op de termijnmarkt in Parijs weerspiegelt zich deze ontwikkeling in de maisnoteringen. Het maartcontract noteert deze week rond de 174 euro per ton. Het augustuscontract kost 8 euro meer. Dat verschil is lange tijd niet zo groot geweest.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin