De kaasmaker gebruikt de wei als grondstof voor nieuwe streekproducten als lactose en ricotta. - Foto: Ton Kastermans RundveeNieuws

Subsidie voor verwerking en hergebruik van wei

Kaasmakerij De Terschellinger krijgt subsidie om wei te verwerken tot grondstof voor nieuwe producten. De producent deelt de opgedane kennis en ervaringen met hergebruik van wei met melkveehouders op Ameland en Schiermonnikoog.

Het Waddenfonds stelt € 1 miljoen subsidie beschikbaar voor de ontwikkeling, bouw en demonstratie van een kleinschalige verwerkingsinstallatie van wei bij Kaasmakerij De Terschellinger. De kaasmaker gebruikt de wei als grondstof voor nieuwe streekproducten als lactose en ricotta. De totale kosten van de installatie bedragen volgens het Waddenfonds ruim € 2 miljoen.

Wei lozen op riool mag niet meer

De kaasmaker loost de wei, met toestemming van het waterzuiveringsbedrijf op Terschelling, nog op het riool. Dit is binnenkort niet langer toegestaan. Zonder verwerkingsmogelijkheid op het eiland zou de wei moeten worden afgevoerd naar de vaste wal. Dit transport zou leiden tot extra uitstoot van CO2. Dat kan met de nieuwe verwerkingsinstallatie worden voorkomen.

Bij de installatie komt ook een waterfiltratiesysteem. Op deze manier kan het water uit de wei worden teruggewonnen voor hergebruik. Dat geldt ook voor de warmte die vrijkomt bij het proces.

Benutten van reststromen

De producent deelt de opgedane kennis en ervaringen met melkveehouders op Ameland en Schiermonnikoog en betrokken partijen. Een van de hoofddoelstellingen van Waddenfonds is duurzame economische ontwikkeling in het Waddengebied en in het verlengde daarvan het benutten van reststromen in de kringlooplandbouw.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin