VarkenshouderijNieuws

Organisator VKON: ‘Stuur je ‘out of the box’-idee in’

Het Beste Idee van Varkensland biedt innovatieve varkenshouders een platform en ontwikkelmogelijkheden. Maron van der Plas, van organisator VKON, hoopt op verrassende ideeën.

Tot 1 september kunnen ideeën ingestuurd worden voor ‘Het Beste Idee van Varkensland’. Thema voor deze achtste editie is ‘Durf jij het aan?’. Een thema om iedereen met binding met de varkenshouderij uit te dagen om met verrassende ideeën te komen waar de sector mee verder kan, aldus Maron van de Plas, een van de projectleiders van organisator VKON: “Het is een spannende tijd voor landbouw en varkenshouderij in het bijzonder. Maar het is ook het moment dat doorzetters er voor gaan om hun bedrijf naar een hoger plan te trekken. Dat willen we uitdragen.”

De inschrijving sluit 1 september, hoe staat het met de aanmeldingen?

“Goed, we hebben al een aantal echt grote ‘out of the box’-ideeën binnen, maar ook kleine plannen. Ideeën zijn nog altijd welkom, zodat we als adviesteam echt iets te kiezen hebben. Het maakt niet uit of het iets op hokniveau of voor het hele bedrijf is.”

Ook al haal je de finale niet, wij kunnen deelnemers verder helpen met ontwikkeling van hun plannen

Wat voor soort ideeën zijn de afgelopen jaren al eens ingestuurd?

“Elk jaar zit er wel verrijkingsmateriaal bij, waarvan de meeste nu nog in de ontwikkelingsfase zitten. Vaak zijn het nog ruwe schetsen, waarbij ‘Het Beste Idee’ een publicitaire zet kan geven en de juiste contacten voor verdere ontwikkeling oplevert. Zo zijn de Ballfeeder en Happyfeeder uit 2020 en 2021 nu al op de markt.

Dat betekent niet dat er ook aan die tools niet meer wordt doorontwikkeld. Wat inzendingen betreft, was het Zonvarken in 2020 er een van de buitencategorie. Die waren al met de eerste stal bezig toen ze ‘Het Beste Idee’ wonnen.”

Er zijn vijf finalisten, hebben jullie ook zicht op de inzendingen die de finale niet haalden?

“Van een enkeling weten we dat ze verder zijn gegaan met hun ontwikkeltraject. Maar elke deelnemer, ongeacht of ze de finale halen of niet, kan na de verkiezing hulp blijven vragen voor ondersteuning vanuit ons netwerk. Dat gebeurt helaas niet vaak. Maar het mooie van VKON is dat ze in ons systeem zitten, zodat we ze altijd kunnen koppelen aan andere, nieuwe inzenders met soortgelijke ideeën.”

Welk idee is het meest bijgebleven?

“Wat ik grappig vond en wat we ook mee naar beurzen hebben genomen, is de Piggy-up Power. Dat was een speeltje voor in de stal, waarmee varkens al wroetend energie op kunnen wekken. En natuurlijk ‘Het Zonvarken’ als concept. Dat moet je maar durven op te zetten. Verder was het heel veel praktisch en verrijkingsmateriaal. Maar ook de twee voerinitiatieven van de afgelopen edities, het ‘koken voor varkens’ van Coen van Gorp en de Cavimax van Hans en Marcel ter Beek, hebben echt wel potentie.”

Waar heeft de sector tot nu toe het meest aan gehad?

“Hokverrijking als de Ballfeeder en de Happyfeeder zijn goed toepasbaar voor de hele sector en passen precies bij de wensen rond verrijking. Maar ook de Biglife die biologisch zeugenhouder Sander Baijens vorig jaar inzond, is erg toekomstgericht. Een camerasysteem tegen doodliggen van biggen heeft zeker vanuit het punt van personeelsgebrek echt potentie.”

Voor wat voor problemen zou je nog wat ontwikkeld willen zien?

“Dat zou ik zo echt niet kunnen bedenken. Er is natuurlijk al veel praktisch uitgedacht en op de markt. Maar denk eens echt out of the box zoals de mobiele slachterij. Een fantastisch idee, maar de uitvoering is heel lastig. Als dat uiteindelijk van de grond zou komen, is het echt heel mooi.”

Dit jaar is de achtste editie, wordt het tijd voor een uitbreiding naar andere sectoren?

“Dat zou best interessant zijn, maar dat we ons nu specifiek op de varkenshouderij richten is ook wel heel mooi. Zeker als tijdens de finaledag iedereen uit de sector contacten legt en aanhaalt. Maar aan de andere kant kun je nog veel van elkaar leren als sectoren onderling. We mogen best wat vaker bij elkaar kijken.”

Beheer
WP Admin