AkkerbouwAchtergrond

Stuntels in Boer zoekt Vrouw

Boeren vinden Boer zoekt Vrouw goed voor de beeldvorming. Maar wat blijft hangen is het beeld van stuntels. En niet dat van moderne boer.

En weer knalden de kijkcijfers van het tv-programma Boer zoekt Vrouw door de kijkbarriëre. Meer dan 4 miljoen mensen keken afgelopen zondag naar de belevenissen van boeren, boerin en hun logés. Het wonder van 2 weken geleden is alweer geen wonder meer. Toen keken 3,8 miljoen mensen naar de boeren. Veel meer dan naar voetbal dat op het andere net was. Dat was nog nooit vertoond: boeren verslaan voetbal.

Iedereen is blij met het programma. Behalve de mannen die liever voetbal hadden gekeken. Agrarisch Nederland roemt de pr-waarde. Eindelijk wordt de landbouw in beeld gebracht zoals die werkelijk is.

Dat is zo. Maar toch ben ik vóór aan beetje verdoezelen van de feiten. Net zoals varkenshouders liever niet laten zien dat er biggen onverdoofd gecastreerd worden. Het gebeurt, maar je loopt er niet mee te koop.

Toch gebeurt dat wel bij Boer zoekt Vrouw. Veel boeren zijn bepaald niet zelfredzaam. Ze kunnen niet zelf koken, wassen, nieuwe kleren kopen of boodschappen doen. Dat doet hun moeder. Soms krijgen ze er nog voor betaald ook.

Moet dat allemaal op tv? Is dat de indruk die agrarisch Nederland wil maken op de samenleving?

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin