De stoppersregeling voor kleinere sectoren is bedoeld voor bedrijven uit sectoren die niet mee mochten doen aan de eerdere stoppersregelingen. – Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Stoppersregeling ‘kleinere sectoren’ opent 18 november

De stoppersregeling voor de zogenoemde ‘kleinere sectoren’ opent maandag 18 november. Dat kondigt RVO aan. Deze regeling is bedoeld voor bedrijven uit sectoren die niet mee mochten doen aan de eerdere stoppersregelingen. Het gaat om bedrijven met vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, geiten, vleeseenden of konijnen. Zij kunnen nu ook subsidie krijgen om te stoppen met hun bedrijf.

De nieuwe stoppersregeling is onderdeel van de aanpak piekbelasting, die al een paar jaar loopt. Andere onderdelen hiervan zijn de piekbelastersregeling Lbv+, de inmiddels gesloten landelijke stoppersregeling Lbv, de regeling voor extensivering van melkveehouderijbedrijven en de verplaatsings- en innovatieregelingen. Die laatste twee openen ook binnenkort. Al deze regelingen zijn bedoeld om te zorgen dat er minder stikstof op gevoelige natuurgebieden terechtkomt.

€50 miljoen aan subsidie

Voor de stoppersregeling voor bedrijven uit de kleinere sectoren is €50 miljoen aan subsidie beschikbaar. Bedrijven moeten een bepaalde stikstofneerslag hebben om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling.

Bedrijven die qua stikstofneerslag boven de drempelwaarde uit de piekbelastersregeling komen, kunnen 120% subsidie krijgen voor het waardeverlies van hun productiecapaciteit. Die waarde wordt bepaald op basis van de leeftijd en oppervlakte van stallen. Deze bedrijven kunnen ook een vergoeding krijgen voor de sloopkosten van 45 per vierkante meter staloppervlak.

Bedrijven die deze drempelwaarde niet halen maar wel aan de drempelwaarde voldoen zoals die ook in de algemene landelijke stoppersregeling zat, kunnen alleen een subsidie van 100% krijgen voor het waardeverlies.

Meer details van de regeling staan op de website van RVO. Hier staat ook een rekentool waarmee boeren kunnen uitrekenen hoeveel subsidie ze ongeveer kunnen krijgen. Boeren moeten er rekening mee houden dat over het subsidiebedrag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaald moet worden, geeft RVO aan. Nadat de subsidie aangevraagd is, wil RVO bedrijven in principe binnen 16 weken laten weten of ze in aanmerking komen voor de regeling.