Christianne van der Wal. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Stikstofdoelen gestoeld op wet, tempo niet

De stikstofdoelen zijn gebaseerd op de wet, maar het voorgestelde tempo niet. Dat stelt minister Christianne van der Wal in antwoorden op schriftelijke Kamervragen. Dat provincies voor 1 juli volgend jaar gebiedsplannen klaar moeten hebben, is wel vastgelegd in de wet, legt de minister uit.

Kamerlid Pieter Omtzigt stelde op maandag 27 juni schriftelijke vragen over de wettelijke grondslag van de stikstofdoelen. Die vragen waren deels al eerder door de minister beantwoord in een schriftelijke vragenronde.

NLPG

SGP’er Roelof Bisschop wees erop dat er nog geen wetsvoorstel ligt om de doelen van het stikstofbeleid naar voren te halen, maar dat er ondertussen wel doelen worden gesteld in het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), die op de aanscherping van de wet zijn gebaseerd. Minister Van der Wal zegt daarmee uitvoering te geven aan een aangenomen motie in de Tweede Kamer.

De minister geeft ook aan dat het NPLG kan worden vastgesteld, zonder dat de wet is gewijzigd. De afspraken en doelen in het NPLG staan los van het moment waarop de aangescherpte termijnen wettelijk worden vastgelegd. De minister wil de aanscherpingen in de wet begin volgend jaar aan het parlement voorstellen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Stikstof doelen gestoeld op wet. Prachtig, maar de vraag is of de burger zit te wachten op de uitvoering van deze wet. De politiek heeft deze wet zelf gemaakt zonder na te denken over de gevolgen voor boer en burger. Zij hebben zich door de Ecologen en Biologen en andere -logen- laten inpalmen. Geen van de ministers in Den Haag of welke Commissaris in Brussel kan ons aangeven wat deze grap de Burger per jaar gaat kosten als de boeren inderdaad volledig gecompenseerd worden voor hun extra inspanningen. De miljarden voor de transitie (mooi woord) worden via de natuur nooit terug verdiend ookal spiegelen alle —logen inclusief Dhr. Timmermans ons dat geloven.

Beheer
WP Admin