Oud-minister Henk Staghouwer wil er niet te veel woorden aan vuil maken dat de zwartepiet nu naar hem wordt toegespeeld. – Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Staghouwer deed ‘stinkende best’ voor derogatie

Henk Staghouwer zegt dat het ‘echt onzin’ is dat hij als minister zou hebben beweerd dat hij erover twijfelde of Nederland op termijn nog wel derogatie nodig zou hebben. “Ik heb echt mijn stinkende best gedaan om derogatie voor Nederland te behouden.”

Na afloop van de demonstratie van Agractie in Brussel dinsdag meldde Sjoerd Mensonides van Agractie dat hij van de Europese Commissie hoorde dat Staghouwer inzette op extensivering en daarmee de derogatie al had afgeschreven.

Staghouwer herkent zich niet in dat beeld. Hij zegt dat hij in de derde week na zijn aanstelling al gesprekken voerde met Europees milieucommissaris Virginijus Sinkevičius over de derogatie. Hij bepleitte de Nederlandse zaak ook bij Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Maar het lukte hem niet om de Europese Commissie te overtuigen. “En dat lag niet aan de landbouw, maar aan het milieu en het water.”

Strijdend ten onder gegaan

De oud-minister wil er niet te veel woorden aan vuil maken dat de zwartepiet nu naar hem wordt toegespeeld. “Alle kwalificaties die bestuurders daaraan geven, laat ik voor hun rekening. Ik kan alleen maar zeggen dat ik met pijn in mijn hart moest constateren dat de derogatie niet behouden kon worden. We zijn echt strijdend ten onder gegaan.”

Toen dat de harde realiteit bleek, heeft Staghouwer geprobeerd een afbouwpad te realiseren. “Dat heb ik als minister nog netjes afgehecht, met een pot geld erbij. Dat kun je ook terugzien in de stukken die er nu over openbaar gemaakt zijn.”

Reacties

Beheer
WP Admin