Koen van den Berg (r) uit Langenboom (N.-Br.) loopt stage bij Vencomatic Group. Hij wordt bij zijn onderzoeksproject begeleid door onderwijscoordinator Sander van Asten (l). - Foto's: Bert Jansen BoerenlevenAchtergrond

Stagebieder: ‘Toppers blijven we volgen’

Vencomatic Group heeft per jaar zo’n 50 stagiairs.

Op stage gaan is een onderdeel van een opleiding. Leerlingen leren de praktijk kennen en stagebieders doen nieuwe ideeën op. In een reeks artikelen komen stagelopers en stagebieders aan het woord. Lees alle artikelen over stage.

Stageplek

Sander van Asten: ‘We zien stage als onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling’

Vencomatic Group heeft zelfs een onderwijscoördinator om alle stagiairs te begeleiden: Sander van Asten, tien jaar geleden na zijn studie hbo werktuigbouwkunde binnengekomen als technisch tekenaar: “Mijn leidinggevende had destijds in de gaten dat ik sociaal techneut ben.” Nu stuurt Van Asten als teamleider research de discipline research aan. Maar het grootste deel van zijn tijd, zo’n 80%, besteedt hij als onderwijscoördinator aan het begeleiden van stagiairs.

Lees verder onder de foto‘s.

Sander van Asten (33) is teamleider research en onderwijscoördinator bij Vencomatic Group in Eersel (N.-Br.), wereldwijd partner in het huisvesten van pluimvee, eierbehandeling en klimaatregeling voor elk type pluimveestal. Als onderwijscoördinator begeleidt en coacht hij stagiairs.
Sander van Asten (33) is teamleider research en onderwijscoördinator bij Vencomatic Group in Eersel (N.-Br.), wereldwijd partner in het huisvesten van pluimvee, eierbehandeling en klimaatregeling voor elk type pluimveestal. Als onderwijscoördinator begeleidt en coacht hij stagiairs.

We bieden geen stages aan om studenten van de straat te houden

Van Asten: “We hebben stagiairs op allerlei niveaus, van vmbo snuffelstages tot universitair, en in diverse disciplines, technisch, marketing, ict. We bieden geen stages aan om studenten van de straat te houden, de stage moet echt iets toevoegen voor de leerlingen en voor Vencomatic Group. Onze onderzoekers formuleren onderzoeksonderwerpen die voor ons bedrijf belangrijk zijn. Daaruit komen onderzoeksvragen waarop we een antwoord willen hebben. Daar kunnen we stagiairs op inzetten. Is er geen stagiaire voor, dan doen we dat onderzoek zelf.

Een stagiaire solliciteert bij ons en dan kijken we of een van de stage-opdrachten in onze database bij hem of haar past. Ze krijgen dan een stagebegeleider, voor het technisch inhoudelijke begeleiding van het onderzoek. Ze beginnen met een kennismakingsprogramma en elke vier weken komen alle stagiairs bij elkaar om te vertellen over de vorderingen van hun onderzoeksopdracht.”

Hebben we vacatures dan kijken we naar onze stagiairs

“Ik begeleid de stagiairs op het persoonlijke vlak. Als bedrijf vinden we het belangrijk dat stagiairs zich persoonlijk ontwikkelen. Ze mogen een Vencomatic-ontwikkelplan opstellen met daarin wat ze met hun stage willen bereiken. Ik help ze een invulling te geven aan hun eigen ontwikkeling. Daarin begeleid ik hen gedurende hun stageperiode. Leerlingen/studenten die zoekende zijn wil ik inzicht geven in wie ze zijn, wat ze leuk vinden, wat ze willen, welk beroep daarbij hoort, et cetera.

Als bedrijf willen we een rol spelen in de toekomstige werknemers. Velen solliciteren hier na hun opleiding. Toppers blijven we volgen. En als we vacatures hebben, kijken we als eerste naar onze eerdere stagiairs.”


Stagiair

Koen van den Berg: ‘Onderzoek doen voor een bedrijf is toch heel anders dan school’

Koen van den Berg groeide op op een vleeskuikenbedrijf, deed eerst een mbo-opleiding sport&groen, ging daarna naar Aeres Dronten. Hij wil thuis het bedrijf overnemen en daarnaast ‘buiten de deur werken’. Bij Vencomatic Group loopt hij stage en werkt hij aan zijn afstudeerscriptie. Daarna moet hij nog een minor doen bij Aeres Dronten.

Van den Berg: “Thuis hebben we een warmtewisselaar van Agro Supply, onderdeel van Vencomatic Group. Zo ken ik het bedrijf. Had er ook positieve verhalen gehoord over Vencomatic, ook als stagebedrijf, goede ervaringen. Dus Vencomatic was eerste keus als stagebedrijf. Ik had gesolliciteerd en kreeg vier onderwerpen toegestuurd voor stage-onderzoek. Daar heb ik er eentje uit gekozen. Vervolgens mocht ik op gesprek komen, met een technisch begeleider en met Sander, de onderwijscoördinator.”

Koen van den Berg groeide op op een vleeskuikenbedrijf, deed eerst een mbo-opleiding sport&groen, ging daarna naar Aeres Dronten. Hij wil thuis het bedrijf overnemen en daarnaast ‘buiten de deur werken’.
Koen van den Berg groeide op op een vleeskuikenbedrijf, deed eerst een mbo-opleiding sport&groen, ging daarna naar Aeres Dronten. Hij wil thuis het bedrijf overnemen en daarnaast ‘buiten de deur werken’.

Gesprekken met pluimveehouders is leerzaam

“Eind augustus ben ik begonnen met mijn stage en ik rond die eind januari af. Ik doe onderzoek naar de kwaliteit van drinkwater in huisvestingssystemen voor leghennen. Ik probeer er achter te komen wat er in die systemen gebeurt met de drinkwaterkwaliteit en om er achter te komen hoe Vencomatic kan bijdragen aan de drinkwaterkwaliteit. Voor dat onderzoek ga ik naar pluimveehouders om watermonsters te nemen. Ik heb er nu een stuk of negen gedaan, van in totaal vijftien. Door vogelgriep loopt het allemaal iets minder. Dat is al een leerzaam onderdeel van de stage, het bezoek en gesprekken met die pluimveehouders.”

Onderzoek doen namens een bedrijf is anders dan school

“Die pluimveehouders heb ik gekozen in overleg met mensen van sales en marketing. En vervolgens heb ik ze benaderd vanuit Vencomatic Group. Ik vertegenwoordig dan het bedrijf. Dat je onderzoek doet namens een bedrijf, is toch heel anders dan school.

Bij Vencomatic heb ik een technisch begeleider, echt voor mijn onderzoeksopdracht. We komen regelmatig met alle stagiairs bij elkaar. Daar hoor je dan over heel andere opleidingen, techniek of ict. We krijgen ook begeleiding op persoonlijk vlak. Dan gaat het over hoe het gaat, waar je tegen aanloopt. Vencomatic vindt het erg belangrijk dat je stage goed verloopt, dat je je persoonlijk ontwikkelt, maar ook dat je slaagt op school, met je opleiding. Al met al vind ik het een mooi en leerzaam bedrijf. Met goede begeleiding.”

Koen probeert voor zijn stageopdracht te achterhalen wat er in drinkwatersystemen voor hennen gebeurt en hoe Vencomatic kan bijdragen aan drinkwaterkwaliteit.
Koen probeert voor zijn stageopdracht te achterhalen wat er in drinkwatersystemen voor hennen gebeurt en hoe Vencomatic kan bijdragen aan drinkwaterkwaliteit.
Beheer
WP Admin