Premium
Een Spaans varkensbedrijf in de gemeente Lerida, provincie Catalonië. Hier is uitbreiden met varkens geen optie meer. - Foto: Ronald Hissink VarkensAchtergrond

Spanje neemt Nederlandse varkensproductie over

Reacties

  1. Een slachterij voor 160.000 varkens per week.Daar zou ik word ik toch wel wat benauwt van worden.Hoeveel veewagens zijn dat per dag?

  2. Stikstof is een uitvinding waarmee de overheid met iets wat niemand kan zien sectoren kan sturen. Daardoor komt het dat Nederland door de stikstof zogenaamd ten onder gaat terwijl het 100 meter verderop in Duitsland voor een bedrijf van dezelfde omvang helemaal geen probleem is. In Spanje weten ze waarschijnlijk niet eens waar je over praat als je het over “stikstof” hebt. De wereld van de varkenshouderij veranderd. Je veranderd er in mee of besluit om wat anders te gaan doen.

  3. Spanje het beloofde land? Ga er als boer maar eens tussen zitten met al die integraties. Produceren als boer voor een integratie is geen vetpot. En als zelfstandige boer concurreren met deze partijen is ook een hele kluif, dan ben met 5000 zeugen nog een te kleine partij. Verwacht dat je minstens 10 jaar te laat komt om in Spanje nu nog iets van financiële betekenis op te bouwen. Of het moet opdezelfe wijze als destijds gebruikelijk voor de varkenshouders die richting het oosten vertrokken, de integratie of andere partij is eigenaar van een bedrijf en bedrijfslocatie van 7500-10000+ zeugen of 20.000+ vleesvarkens. Zelf ben je eigenaar van 5 tot 10% van de varkensstapel, daar moet je je inkomen uithalen voor het managen van de totale locatie (in eigendom dus van voerfabriek of meerdere partners, intergratie) ook krijg je nog een autootje passend bij de af te leggen afstand om op en neer te rijden. Maar of je daar uiteindelijk financieel netto wijzer van wordt is de vraag.

  4. Alles wat er in het buitenland bijkomt aan productie gaat uiteindelijk in landen als Nederland en Duitsland verdwijnen. Spanje heeft de afgelopen 15 jaar flink uitgebreid vele Nederlandse bedrijven uit de agribusiness zijn om een graantje mee te pikken daar al 20, 15 jaar aan het investeren met het geld dat bij de Nederlandse boer verdient is. De bedrijven uit oa de Nederlandse agribusiness helpen het verplaatsen van de productie naar het buitenland ze investeren bij onze concurrenten en maken onze afzetmarkten zelfvoorzienend en de Nederlandse boer daarmee op den duur overbodig. Gelukkig heeft de warme sanering nog iets recht kunnen trekken maar jammer genoeg betekent een krimp van de Nederlandse varkenssector van bijv. 10% Europees gezien een druppel op een gloeiende plaat, (nog niet eens 1% Europees) netto groeit de productie in Europa nog elk jaar fors. Konden we maar het geld verdient aan de Nederlandse boer dat nu door de Nederlandse agribusiness in het buitenland geïnvesteerd wordt in Nederland houden.

  5. Hebben ze naast Spanje gegooid in 1992 toen de natura 2000 gebieden bepaald werden op een dartbord. Het is alleen keiharde waarheid momenteel. Ik vraag me alleen af of het ook zo’n hot item was geweest als er geen AVP in Duitsland was vastgesteld. En als een echte spanjaard daar de productie van varkens moet gaan doen dan zal er toch ook een mentaliteit verandering moeten komen. En dat volgens mij te vergelijken met dat de islam en moslims varkens gaan eten. Maar wat wel waar is dat het hier in ieder geval naar de klote lijkt te gaan door altijd maar te liggen zeiken tegen onze sector en die torenhoge bureaucratie waar iedere lamstraal maar al te graag wil werken tot dat er iets beslist moet worden dan word het overleggen en nog eens overleggen tot ze helemaal flippen en met een burn out thuis komen zitten in hun tussenwoning van 6 ton. En uiteindelijk op therapeutische basis bij een boer te gaan werken om zichzelf terug te vinden. Ik vraag me af hoe we dat blijven betalen. Zo lang de geld machine maar blijft draaien zal het geen probleem zijn maar die kan ook wel eens stuk gaan, stil komen te liggen voor onderhoud of achterhaald worden.

  6. spaanse stikstof, co2 en dierwelzijn is natuurlijk veeel beter? met elke dierplaats die hier verdwijnt , komen er anderhalve in het buitenland bij.

Beheer
WP Admin