Merci, een van de merken van Storck. - Foto: Michel Zoeter AkkerbouwNieuws

Snoepfabrikant eist € 85 miljoen van suikerconcerns

De Duitse snoepfabrikant Storck eist een schadevergoeding van € 85 miljoen in de kartelzaak tegen de bietenverwerkers Südzucker, Nordzucker en Pfeifer & Langen.

Het proces is dinsdag begonnen aan het Landgericht in Hannover. Storck claimt dat het te veel heeft betaald voor suiker. De Duitse kartelbewaker, het Bundeskartellamt, veroordeelde de bietenverwerkers in 2014 tot een boete, omdat zij verboden marktafspraken hadden gemaakt.

Bij diverse gerechtelijke instanties in Duitsland liggen claims van andere bedrijven. Nestlé bijvoorbeeld eist € 50 miljoen schadevergoeding. Die zaak loopt aan het Landgericht in Mannheim, de thuisbasis van Südzucker. De claim van Storck is de hoogste tot dusver.

Volgens het Bundeskartellamt maakten de drie bedrijven vanaf de jaren negentig tot 2009 afspraken over hun werkgebied, over de hoeveelheid suiker die ze zouden afzetten op de Duitse markt en over de prijs. Dat is verboden. De drie bedrijven moesten samen ongeveer € 280 miljoen betalen, waarvan bijna € 196 miljoen door Südzucker.

Een overzicht van de prijzen van suiker op de termijnmarkt in Londen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin